Search
Close this search box.

Graška Gora poje in igra 2019: Lani slavil S.O.S. kvintet, kdo bo letos?

Ta konec tedna Kulturno društvo Graška Gora prireja že 44. mednarodni festival narodno-zabavne glasbe Graška Gora poje in igra 2019, ki bo potekal pod velikim šotorom na športnem igrišču na Graški Gori. V petek, 23. avgusta 2019, ob 20. uri, bo na letošnjem festivalu nastopilo trinajst domačih glasbenih skupin in dva ansambla iz tujine, v spremljevalnem delu dva slovenska ansambla. V soboto pa ob zaključku festivalskega dogajanja in pestrega poletja na Graški Gori organizatorji napovedujejo popoldne z glasbenimi gosti.

Na Graški Gori nad Velenjem, Slovenj Gradcem in Mislinjo je leta 1976 nastalo srečanje narodno-zabavnih skupin. Začel ga je Alojz Klančnik s podporo domačega kulturnega društva. Po njegovi smrti je organizacijo prevzelo Kulturno društvo Graška Gora s predsednikom Dragom Plazlom, prireditev pa je prerasla v tekmovanje. Tako je po dvajseti prireditvi Srečanje ansamblov dobilo novo ime, Graška Gora poje in igra. Po letu 1996 vsako leto na dan festivala pri založbi Zlati Zvoki izideta festivalska kaseta in zgoščenka, ob tem pa nastane tudi televizijska oddaja v dveh delih. Več o delovanju KD Graška Gora najdete TUKAJ.

Graška Gora vsako leto poje in igra ter na ta festival v mesecu avgustu vabi vse ljubitelje in glasbenike, ki jim glasba ljudstva sega do srca. Tako se na ta dan zbere več tisoč glava množica ljudi iz Šaleške, savinjske in koroške regije, vse več pa tudi iz drugih delov Slovenije in zamejstva. Vsi ti obiskovalci pa vsako leto sproti dokazujejo, da organizatorji v ta festival vlagajo ogromno svojega dela in časa. S tem pa jih ženejo naprej v organizacijo še boljših prireditev.

V petkovem tekmovalnem delu bodo nastopili: Ausswinkl Muzikanti (HR), Brkinci, Die Malzbratla (AUT), Extra kvintet, Grand kvintet, Hram, Jug, Murni, Petovia kvintet, Poziv, Skupina Džuboks, Strmina Express, Ultima, Upanje in Vrli muzikanti.

Ta valček je bil premierno zaigran na 30. festivalu NZ glasbe “Graška Gora 15. 8. 2005. Takrat so Spevovci prejeli nagrado “Zlati pastirček”, nagrado za najboljšo melodijo (Brane Klavžar), nagrado za najboljše besedilo (Fanika Požek), prejeli so 1. nagrado občinstva ter postali absolutni zmagovalci festivala.

V spremljevalnem programu pa bosta kot gosta za popestritev dogajanja nastopila ansambel Spev ter Vera & Originali. Spevovci so na Graški Gori postali absolutni zmagovalci in zmagovalci občinstva leta 2005 ter prejeli nagrado za najboljšega debitanta leta 2004, ansambel pa Spev pa je sicer tudi zmagovalec in prejemnik mnogih nagrad na drugih festivalih. Ansambel Vera & Originali je prejemnik nagrade za najboljšo polko na festivalu Slovenska polka in valček 2019 ter prejemnik nagrad tudi na mnogih evropskih odrih.

Vstopnina za petkovo prireditev (samo za odrasle) znaša 10,00 EUR. Vstopnice bodo na voljo na dan prireditve na prodajnem mestu pri vhodu v prireditveni šotor.

V soboto, 24. 8. 2019, ob 18. uri, pa ob zaključku festivalskega dogajanja in pestrega poletja na Graški Gori organizatorji vabijo na popoldne z glasbenimi gosti, in sicer na koncert ŠTIRIH KOVAČEV ob njihovem 65. jubileju, show program z ansamblom AUSSWINKL KVINTET iz Hrvaške ter na ples z ansamblom VAGABUNDI. Večer bo izključno družabnega značaja, vstop pa brezplačen. 

Partnerji v projektu: MO Slovenj Gradec, MO Velenje, Občina Mislinja, Festival Velenje, SPOTUR Slovenj Gradec, RTV Slovenija – Regionalni RTV center Maribor, ZKD Slovenj Gradec in ZKD Šaleške doline.

Zmagovalna skladba festivala Graška Gora poje in igra 2018. Prejela je nagrado za NAJBOLJŠO MELODIJO in BESEDILO, S.O.S. kvintet pa smo postali ABSOLUTNI ZMAGOVALCI festivala Graška Gora poje in igra 2018! Prejeli smo tudi ZLATEGA PASTIRČKA.

Pri tem naj še omenimo, da je na lanskem tekmovanju v tekmovalnem programu nastopilo deset domačih glasbenih skupin in dva ansambla iz tujine. Podelili so številne nagrade. Absolutni zmagovalec festivala leta 2018 (umetniško delo in pokal) pa je postala skupina S.O.S. KVINTET, ki so se predstavili z valčkom “Rad me imaš”.  Avtor besedila je Igor Pirkovič, avtor glasbe pa Martin Juhart.

Dogodki