Search
Close this search box.

Gradnja snežnih gradov pomemben turistični produkt Črne, v turizmu tam dodatne naložbe

Po obilnejšem sneženju v minulih dneh in napovedanih nižjih temperaturah se v Črni na Koroškem pripravljajo na 31. prireditev Gradovi kralja Matjaža konec prihodnjega tedna. Ta zimska prireditev je po besedah županje Romane Lesjak pomemben turistični produkt občine, v kateri se že letos obeta tudi več turističnih postelj zasebnih investitorjev.

Ko je že kazalo, da bodo morali priljubljeno zimsko prireditev prestaviti ali celo odpovedati, pa so se tudi v Črni na Koroškem v minulih dneh razveselili snežne pošiljke. Še bolj primeren za gradnjo snežnih gradov pa je umetni sneg, ki ga bodo ob napovedanih nižjih temperaturah lahko izdelali prihodnji teden, je na današnji novinarski konferenci v Črni povedala županja Romana Lesjak.

Tako so priprave na prireditev Gradovi kralja Matjaža v polnem teku. Letos jo bodo začeli že v četrtek, 26. januarja, ko bo Koroški pokrajinski muzej v galeriji črnjanskega kulturnega doma odprl začasno razstavo Korošci plezajo, ki so jo pripravili ob 85-letnici organiziranega alpinističnega delovanja na Koroškem.

Dan kasneje bo na črnjanskem smučišču potekal nočni slalom v soju bakel za pokal kralja Matjaža, še prej pa ta dan planinsko društvo organizira pohod v neznano z iskanjem zaklada.

Osrednja prireditev, na katero se lahko graditelji prijavijo vse do začetka gradnje, bo v soboto, 28. januarja. Takrat bo na Matevžavih travnikih pod stadionom v Črni gradnja snežnih gradov potekala med 10. in 16. uro, ob tem je napovedan pester spremljevalni program. Po zaključku gradnje bodo razglasili najlepše, sledil bo večerni zabavni program. Nedelja je na prizorišču snežnih skulptur tradicionalno namenjena najmlajšim, ki ji bo tam obiskal tudi kralj Matjaž.

Županja Lesjak je poudarila, da bi v Črni radi to zimsko prireditev, ki jo je v zadnjih letih nekoliko načela tudi epidemija, obdržali, saj je to pomemben in prepoznaven turistični produkt v občini. Res pa je, tako Lesjak, da razmišljajo o prenovi koncepta prireditve, da bi ta bila čim bolj zanimiva in privlačna tako za graditelje kot obiskovalce.

Z razvojem turizma bo občina, ki je v zadnjih letih ob že obstoječi ponudbi pridobila tudi jeklenico za adrenalinske spuste in več ferat, še nadaljevala. Od cilja spusta z jeklenico do vznožja tamkajšnjega smučišča želijo urediti letno sankališče, prav tako več prog za gorske kolesarje. Kot pomembno na občina izpostavljajo tudi dopolnitev ponudbe turističnih postelj.

Občina je lani za 238.000 evrov (brez DDV) prodala hotel. V njem bo koroško podjetje Baltić, ki je bilo edini interesent za nakup, za prodajo še letos uredilo 12 apartmajev. “Pogoj pri prodaji hotela je bil, da se bo po prenovi uporabljal za turistične namene, da se torej ne more nekdo za stalno vseliti v apartma,” je danes poudarila Lesjak.

Dodatne turistične postelje bodo v prihodnje na voljo tudi v obnovljeni Hoblovi hiši v središču Črne, ki jo že obnavlja zasebni investitor. Predvidoma še letos pa bo drugi zasebni investitor na trg ponudil tudi stanovanja v obnovljeni Rajterjevi hiši v Črni, je povedala županja.

Potem ko se je z letom 2022 po 15 letih iztekel državni program okoljske sanacije Zgornje Mežiške doline, iz katerega je črnjanska občina prejela precej sredstev za asfaltne preplastitve in druge ukrepe, bo občina letos s preplastivami makadamskih cest v bližini nekaterih kmetij nadaljevala.

Trenutno na občini pripravljajo proračun za letos, v katerem bodo pomemben del sredstev namenili tudi pripravi različne projektne dokumentacije za prijave na razpise. Med drugim na občini načrtujejo širitev vrtca, iščejo zasebnega investitorja za poslovno-stanovanjski objekt na lokaciji stare čistilne naprave, še naprej pa si prizadevajo tudi za pokritje t.i. belih lis z internetom.

Dogodki

Po obilnejšem sneženju v minulih dneh in napovedanih nižjih temperaturah se v Črni na Koroškem pripravljajo na 31. prireditev Gradovi kralja Matjaža konec prihodnjega tedna. Ta zimska prireditev je po besedah županje Romane Lesjak pomemben turistični produkt občine, v kateri se že letos obeta tudi več turističnih postelj zasebnih investitorjev.