Search
Close this search box.

Gradnja enot CUDV Črna v polnem teku, namesto sporne lokacije že našli novo

Investicijski del več milijonov evrov vrednega projekta deinstitucionalizacije Centra za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem je v polnem teku. Trenutno že potekajo prve gradnje, ki naj bi se zaključile spomladi 2023. Namesto ene lokacije na Ravnah na Koroškem, v zvezi s katero je bil sprožen upravni spor, so našli nadomestno lokacijo.
Fotografija je simbolična

Center za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna je socialnovarstveni zavod, ki ima okoli 260 zaposlenih in skrbi skupno za okoli 300 uporabnikov – otrok, mladostnikov in odraslih z motnjo v duševnem razvoju in dodatnimi motnjami. Od tega jih okoli 140 biva v osrednji stavbi v Črni, okoli 60 jih biva v domačem okolju, preostali pa v dislociranih enotah oz. skupnostih v Črni in drugih krajih Mežiške doline. Tako da zavod že ima izkušnje z bivanjem uporabnikov v manjših enotah.

Projekt deinstitucionalizacije CUDV Črna, ki poteka od 1. septembra 2020, je v vsebinskem in investicijskem delu skupno vreden 7,2 milijona evrov in je sofinanciran z evropskimi in državnimi sredstvi. To je eden od dveh takšnih projektov v Sloveniji, drugega izvaja Dom na Krasu.

Za CUDV Črna projekt deinstitucionalizacije predvideva, da bodo iz centralne stavbe v Črni predvidoma do sredine ali jeseni leta 2023 v 13 stanovanjskih enot po Koroški preselili okoli 70 uporabnikov. Ker pa je bil CUDV uspešen še na enem razpisu za ureditev bivalnih enot, je zdaj skupna številka uporabnikov, ki jih bodo preselili, še višja. Predvideno je, da bodo v skupno 18 enot po Koroški preselili okoli sto uporabnikov.

Junija letos so začeli z gradnjo prvih novih enot. V ravenski občini gradijo hiše v Dobji vasi in na Šancah, prav tako gradijo hišo na Ozarah v Slovenj Gradcu in dve hiši v Dravogradu. Zaključen je tudi zadnji javni razpis, s katerim so pridobili izvajalca za gradnjo bivalnih enot v Radljah ob Dravi in Mežici. Predvidoma ta teden bodo podpisali pogodbe, je za STA povedala direktorica CUDV Črna Dalja Pečovnik.

Na območju ravenske občine je CUDV Črna načrtoval gradnjo še ene bivalne enote, a se je na eni lokaciji, na Čečovju, zapletlo. Sosedje so namreč vložili upravni spor. CUDV Črna je začel iskati nadomestno rešitev in našel primerno stanovanje v novem stanovanjskem bloku na Prevaljah. V to stanovanje bodo predvidoma že septembra letos lahko preselili štiri uporabnike, kolikor bi jih sicer tudi v prej predvideno novo manjšo hišo na Čečovju.

Načrt CUDV je, da nove objekte zgradijo do pomladi 2023, uporabnike pa morajo, kot omenjeno, preseliti do sredine leta 2023. V okviru omenjenega drugega projekta, kjer je bil CUDV prav tako uspešen, pa so že kupili eno stanovanjsko hišo v Črnečah, zdaj je v teku tudi odkup še dveh stanovanjskih hiš v Mežici in na Prevaljah.

Kot kaže, bi po preselitvi okoli sto uporabnikov nato v centralni stavbi v Črni ostalo še okoli 40 uporabnikov, a po besedah direktorice zavoda je cilj, da poskušajo vsem – nekateri v ustanovi živijo vse od otroške dobe dalje – zagotoviti enake pogoje. “Zato bomo tudi še naprej iskali možnosti, da tudi drugim zagotovimo, da se preselijo v manjše stanovanjske enote,” je dejala Dalja Pečovnik.

Razmišljanj o tem, kako bodo preuredili osrednjo stavbo v Črni, je več. Direktorica je omenila možnost, da bi tudi tam uredili kakšno manjšo bivanjsko enoto, mogoče tudi kakšen manjši dom za starejše. “Vsekakor pa bomo tu ohranili upravni del, športne objekte, centralno kuhinjo in pralnico,” je pojasnila.

Medtem se tudi v CUDV soočajo s stalnim iskanjem ustreznega kadra. “Precej kadra smo izgubili z osebno asistenco,” je med drugim opozorila direktorica. V zvezi z vzpostavitvijo stanovanjskih skupin pa predvideva, da bo morda zavod s tem postal bolj privlačna ustanova za delo, kot pa je zdaj, ko so ne le pogoji bivanja, ampak tudi pogoji dela v osrednji stavbi v Črni zahtevni.

Dogodki

Investicijski del več milijonov evrov vrednega projekta deinstitucionalizacije Centra za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem je v polnem teku. Trenutno že potekajo prve gradnje, ki naj bi se zaključile spomladi 2023. Namesto ene lokacije na Ravnah na Koroškem, v zvezi s katero je bil sprožen upravni spor, so našli nadomestno lokacijo.