Search
Close this search box.

Gostilna Murko prejemnica prestižnega trajnostnega znaka “Green key”

Družinska Gostilna Murko je prejemnica prestižnega trajnostnega znaka ter hkrati prejemnica tudi odličja Mestne občine Slovenj Gradec.

“Mir, tišina, čist zrak in voda, lepa krajina ohranjena narava, lokalna ponudba z zeleno zgodbo, prijazni domačini, narečja, šege in navade, se kažejo skozi našo zgodbo gostilne Murko. Z željo ohraniti dediščino in strmeti v trajnostni razvoj kulinaričnega turizma smo podpisali zeleno zavezo in s tem pridobili @zelenikljucslovenija,” so zapisali na Facebook strani Gostilne Murko.

Gostilna Murko je letos tudi prejemnica občinskega odličja. Družinska gostilna, ki jo ustvarja že 4. ter hkrati 5. generacija.

Gostilna Murko letos praznuje 120 obletnico delovanja. Njeni začetki segajo v leto 1903 in že od vsega začetka je gostilna Murko družinska gostilna. Trenutno gostilno vodita 4. generacija Cvetka in Cic ter že 5. generacija hčerka Lucija in zet Anže.

Zgodovina gostilne Murko 

Na sedanji lokaciji so hišo postavili leta 1903 in v njej gostilno, k njej pa sta spadali kovačija in kmetija. Bila je značilna furmanska gostilna, ki sta jo vodila Maks in Ana Murko, praded in prababica sedanje lastnice Cvetke. Za njima sta, leta 1928, prevzela gostilno njun sin Maks in njegova žena Angela. Maks je med vojno padel, Angela pa je sama s štirimi otroki vodila gostilno naprej. Njun sin Hinko je edini ostal doma in pomagal mami. Poprijel je z vsako delo. Ko še ni dopolnil dvajset let, je leta 1954 stopil na nelahko pot samostojnega obrtnika. Štirideset let se je razdajal za gostinstvo, družino in soprogo Cvetko, ki je bila prav tako zelo predana domači gostilni. Leta 1998 je Hinko umrl sredi dela. Gostilno sta z veliko zavzetostjo prevzela hčerka Cvetka in zet Vinko.

“Iz stare tradicionalne kuhinje so nas novi časi popeljali v nove trende. Pa vseeno tu ostaja pridih iz kuhinje naših babic, dedkov in vrednote naše preljube Koroške. Ponosni smo na svoje korenine, tradicijo in našo okolje,” je povedala Lucija.

Lucija je spregovorila tudi o tem, kaj ponujajo njihovim gostom: “Domačnosti in prijaznosti, okusne jedi in dobro počutje so odlike Murkove gostilne. Zato bodo tradicionalne in domače jedi, vedno del naše ponudbe. Ker pa nove generacije prinašajo tudi nove trende, veliko pozornosti namenimo sodobni kulinariki. Našim gostom redno prirejamo raznovrstne kulinarične večere, smo tudi del Tedna restavracij. Aktivno smo povezani z lokalnimi dobavitelji , v želji ohraniti dediščino. Mesec oktober, bo za nas prav poseben mesec. Namenili ga bomo praznovanju naše 120 letnice, zato bomo takrat še posebej kulinarični”

Na natečaj so se prijavili, ker se jim zdi zelo pomembno, da so dandanes trajnostno naravnani. Zeleni ključ, ni samo certifikat, ki ga prejmeš, ampak je zaveza, da ozaveščati ljudi kako in zakaj moramo biti bolj prijazni do našega planeta. Verjamejo, da bodo skupaj in z mislijo in delovanja vsakega od nas, prispevali k trajnostnem razvoju Slovenije. 

Ta nagrada jim veliko pomeni. “Počaščeni smo, da ustrezamo kriterijem, ki jih zahteva Zeleni ključ in se veselimo, da na ta način promoviramo gastronomski turizem na Koroškem, ki ima velike potenciale in odlične pogoje naravnega okolja,” je s ponosom zaključila Lucija.

Zeleni ključ je vodilni standard odličnosti na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja v turistični industriji. Okoljski znak, je prostovoljno pridobilo že več kot 3.700 različnih turističnih obratov.

Čestitke ob prejeti nagradi.

Dogodki

Družinska Gostilna Murko je prejemnica prestižnega trajnostnega znaka ter hkrati prejemnica tudi odličja Mestne občine Slovenj Gradec.