Search
Close this search box.

Golubović vlado poziva k zamiku ukinitve brezplačnega testiranja s hitrimi testi

Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović poziva vlado k zamiku ukinitve brezplačnega hitrega testiranja na okužbo z novim koronavirusom vsaj na 2. november. Poziva tudi k zagotovitvi določenega števila brezplačnih testov za zavarovane osebe v primeru uvedbe plačljivega testiranja.
Fotografija je simbolična

Golubović je v javnem pozivu vladi spomnil, da je v Sloveniji trenutno omogočeno prostovoljno in brezplačno hitro antigensko testiranje na oukžbo z novim koronavirusom, s katerim naj bi v čim večji meri odkrili morebitne okužene osebe brez značilnih znakov okužbe. “Gre za enega od ukrepov, ki glede na vladno neustrezno in neučinkovito strategijo cepljenja pomeni večji pregled nad okuženimi v državi,” meni Golubović.

Poleg tega številni posamezniki, ki covida-19 še niso preboleli in niso cepljeni, potrebujejo negativne rezultate testiranja na koronavirus za izpolnjevane pogoja PCT. Izpolnjevanje slednjega se v državi zahteva vedno širše, med drugim za vstop v gostinske obrate, hotelske objekte, športne in kulturne prireditve. Vendar pa od 23. avgusta hitro antigensko testiranje za večino ljudi ne bo več brezplačno, je spomnil Golubović. Brezplačno testiranje sicer po njegovih navedbah ukinjajo tudi številne druge države, na primer Nemčija in Francija, o tem razmišlja tudi Švica. Vendar pa naj bi bilo, tako Golubović, v vseh teh državah testiranje plačljivo šele od sredine oktobra.

Na drugi strani pa je predsednik vlade Janez Janša po Golubovićevih navedbah ukinitev brezplačnega testiranja s hitrimi testi napovedal zgolj dober mesec pred uvedbo ukrepa, kar da je predvsem med delodajalci povzročilo zmedo, negotovost in ponovno spreminjanje pravil v kratkih časovnih obdobjih.

Vlado poziva, naj ukinitev brezplačnega hitrega testiranja zamakne vsaj na 2. november, to je po jesenskih počitnicah oz. po prehodu iz jesenskega v zimsko obdobje. Zamik je po njegovem mnenju nujno potreben, saj bi tako delodajalcem omogočili dovolj časa za pripravo na uvedbo ukrepa, v tem času bi se ljudje še naprej testirali, s čimer bi omogočali odkrivanje morebitnih okuženih oseb. Poleg tega bi, tako ocenjuje Golubović, z zamikom številne necepljene spodbudili, da se odločijo za cepljenje.

Vlado poziva tudi k zagotovitvi določenega števila brezplačnih hitrih testov na mesec za vsako zavarovano osebo v primeru ukinitve brezplačnega testiranja.

Janša je novico, da hitro testiranje predvidoma od sredine avgusta ne bo več brezplačno, sporočil na novinarski konferenci koalicijskih partnerjev 15. julija. Napovedali so tudi vse več pogoja PCT (prebolevniki, cepljeni ali testirani). Janša je tedaj izpostavil, da je sedaj, ko imamo na voljo dovolj cepiva proti covidu-19, ko lahko ljudje izbirajo, odgovornost na vsakemu posamezniku, da zaščiti sebe in svoje bližnje, hkrati pa tudi omogoči odprtost javnega življenja.

Dogodki

Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović poziva vlado k zamiku ukinitve brezplačnega hitrega testiranja na okužbo z novim koronavirusom vsaj na 2. november. Poziva tudi k zagotovitvi določenega števila brezplačnih testov za zavarovane osebe v primeru uvedbe plačljivega testiranja.