Search
Close this search box.

Golob za četrtek napovedal ukrepe v zvezi s cenami elektrike

Po srečanju s predstavniki kmetov v Lipovcih se je predsednik vlade Robert Golob danes v Murski Soboti sestal z gospodarstveniki regije, ki so ga seznanili s svojimi izzivi. Niso se mogli izogniti vedno višjih cen energentov in premier je povedal, da bo vlada v četrtek sprejela ukrepe, povezane s cenami električne energije za letos.
Robert Golob

V skladu z evropsko direktivo o državnih pomočeh bomo prišli z ukrepom, s katerim bomo del razlike v ceni iz lanskega leta napram letošnji pokrili iz proračuna gospodarskega ministrstva. Sredstva so zagotovljena,” je premier povedal v izjavi za medije v regijskem promocijskem centru Expano.

“Na srečo je bil letos tem visokim cenam podvržen le manjši del obrtnikov in industrije, v prihodnjem letu pa bo večina. Tudi glede tega smo se pogovarjali, na kakšen način bomo skozi eskalacijsko lestvico – nekateri bi jo lahko imenovali kapice, ker ne bo ena, ampak jih bo več – pomagali malim in srednje velikim uporabnikom,” je dodal.

Podobna “logika” naj bi veljala za ostale energente. “S tem da je pri elektriki bistveno lažje za državo, ker ima lastne energetske vire, lastne proizvodne enote, medtem ko jih na plinu nimamo. Danes se že kaže, da plin skoraj zagotovo bo, torej se ne bomo soočili s situacijo pomanjkanja, smo pa soočeni s situacijo zelo visokih cen na področju zemeljskega plina. Marsikateri ukrepi, to je prehod z zemeljskega plina na druge energente vključno z racionalizacijo porabe, o čemer smo danes tudi govorili, se danes kažejo kot najboljša rešitev,” je povedal.

O podobnih ukrepih kot v Nemčiji, ki je uvedla davek na plin za potrošnike, vlada po besedah Goloba ne razmišlja. “V tej situaciji uvajati še dodatne dajatve ne gre. Nasprotno. Mi ukrepamo tako, da ceno zemeljskega plina in električne energije zamejujemo navzdol. Ne želimo iti po poti nekaterih drugih držav, ki so v celoti prevalile stroške višjih energentov na potrošnike, največkrat gospodinjske,” je pojasnil.

Kriterije energetske revščine bodo določili v mesecu dni. To bo osnova za poziv vsem tistim, ki jih danes nimamo v evidencah, pa bi si zaslužili pomoč, da se nam po teh kriterijih energetske revščine javijo in jih potem vključimo v naslednji razpis za dodelitev dodatka,” je dejal.

S predstavniki gospodarstva se je predsednik vlade danes pogovarjal tudi o razvojnih priložnostih Pomurja, med katerimi je geotermalna energija. “Velik del gospodarstva računa na izkoriščanje ravno tega potenciala, ne samo z vidika ogrevanja, ampak tudi z vidika predelovalne industrije oz. kmetijstva,” je povedal.

“Ena od tem je bila, kako omogočiti večjo izkoriščanje te energije, tudi na obstoječih vrtinah. Dogovorili smo se o tem, da se pripravi pregled tega, kakšna je situacija, in potem opravimo skupaj s strokovnjaki z ministrstva za okolje in prostor analizo, kaj je možno. Moramo pripraviti načrt izkoriščanja geotermije za celotno Pomurje, medtem ko se danes tega potenciala zelo malo izkorišča,” je dejal.

Na vprašanje, ali to pomeni, da bodo tisti, ki geotermalno energijo že uporabljajo, dobili koncesijo za dodatno izkoriščanje, je Golob odgovoril, da mu je “nenavadno, da bi danes, ko v resnici uporabljamo samo majhen delček tega potenciala, omejevali tiste, ki to uporabljajo”. “Mislim, da je geotermija dejansko velika razvojna priložnost za Pomurje in da jo moramo zagrabiti celovito in bolj ambiciozno,” je zatrdil.