Glasbeniki s peticijo pozivajo vlado k postopnemu odpiranju javnih prireditev

Pet pobudnikov je začelo zbirati podpise za postopno odpiranje javnih prireditev in okrevanje prireditvenega sektorja po epidemiji. Kot je razvidno iz peticije je po njihovem mnenju to zadnja možnost za rešitev poletja in sektorja. Obenem pa želijo s tem sporočiti vladi, da je zadnji čas, da se predloge Koalicije glasbenega sektorja vključi v prihajajoči protikoronski paket.

Kot so v pozivu zapisali Koalicija glasbenega sektorja, Sindikat glasbenikov Slovenije, Gospodarsko interesno združenje koncertnih organizatorjev Slovenije, Slovenski glasbeno-informacijski center in dobrodelno društvo MiDelamoDogodke, so gospodarske družbe in ostali subjekti, ki delujejo v prireditvenem sektorju, že povsem izčrpani. “Če zaradi ukrepov za preprečevanje okužb izgubimo še eno poletje, ki s festivali in ostalimi množičnimi prireditvami zagotavlja največji delež prihodka v prireditvenem sektorju, bo škoda za večino udeleženih prevelika, da bi se ta sektor sploh še kdaj pobral na noge,” so zapisali.

Pobudniki predlagajo, da se v sodelovanju z NIJZ “sklene realen plan postopnega odpiranja javnih dogodkov z jasnim semaforjem glede na faze epidemije in s potencialnimi datumi za orientacijo organizatorjev.” Po njihovem mnenju bi lahko glede na trenutno situacijo odpiranje pričelo 1. 4. 2021 in trajalo do 1. 7. 2021, ko bi se dogodki lahko odvijali brez kakršnihkoli omejitev.

Naštete predloge, vključno s poroštveno shemo, ki glede na plan cepljenja s prvim julijem predvideva odpravo vseh omejitev za prireditve, so poslali na Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki naj bi po njihovih informacijah predloge že pretočilo v člene zakonov za deveti protikoronski. Te mora sicer podpreti najprej vlada in nato še DZ.

Ob tem so opozorili, da so v zadnjih tednih tovrstne poroštvene sheme že sprejele Avstrija, Nemčija in Nizozemska, ki s 1. 7. 2021 načrtujejo odpravo vseh omejitev, nedavno pa je plan postopnega odpiranja prizorišč sprejela tudi Velika Britanija, ki namerava odpraviti vse omejitve za množične prireditve od 21. 6. 2021 dalje. “Novici z Otoka so sledile številne napovedi festivalov, ki gostijo tudi več kot 100.000 ljudi dnevno, da se bodo letos zagotovo odvili,” so zapisali.

“Glede na dejstvo, da v Sloveniji tako velikih prireditev nimamo, se nam zdi smiselno, da se iniciativi odpiranja prizorišč priključi tudi Slovenija in tako reši prireditveni sektor pred popolnim uničenjem,” so zapisali.

K podpisu poziva vabijo glasbenike, organizatorje, ozvočevalce, odrske delavce, oblikovalce, tehnike, prevoznike, scenske delavce oziroma vse zaposlene v prireditvenem sektorju in podpornike.

Celotno besedilo peticije si lahko preberete na povezavi tukaj.

VIR: Peticija.online.si

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije