Search
Close this search box.

Gasilska vaja: Stopnišče OŠ Libeliče v plamenih (FOTO)

Oktober ni samo mesec, ko se narava odeva v jesenske barve, ampak tudi mesec požarne varnosti.

Uprava RS za zaščito in reševanje, skupaj s Slovenskim združenjem za požarno varnost, določi nosilno tematiko. Letošnja je namenjena požarni varnosti v večstanovanjskih objektih. S tem želijo seznaniti prebivalce, kako ravnati v primeru požara ali nesreče v stavbah, kjer domuje ali se nahaja več ljudi. Ena izmed pomembnih stvari ob tem je vedeti, kako evakuirati prebivalce in kako varno zapustiti prostore, kjer obstaja nevarnost za življenje.

Mesec požarne varnosti.

Libeliški gasilci že vrsto let v mesecu oktobru izvedejo vajo na libeliški šoli. Do sedaj je bilo običajno tako, da je »zagorelo« v kletnih prostorih kjer je kuhinja z jedilnico in je kuharica prva opazila požar ter obvestila vse ostale v razredih in vrtcu. Tokrat pa so gasilci nenapovedano izvedli akcijo, v kateri so hoteli ugotoviti, kako bo ob požaru samoiniciativno reagiralo šolsko osebje in gojenci. Če ne bi bila vaja, bi v javnosti pisalo:

Gasilska vaja na OŠ Libeliče.

»Požar na libeliški šoli! V petek, 18.10.2019 je v pritličju Podružnične OŠ Libeliče izbruhnil požar. Dim se je razširil po stopnišču tudi v zgornje prostore, kjer je v dveh razredih potekal pouk. Najprej je požar v pritličju opazila vzgojiteljica v vrtcu in takoj so pričeli evakuirati otroke. Ko so bili zbrani na za to odrejenem mestu, so na vprašanje, ali  so o požaru obvestili tudi ostale v šoli, to tudi z majhno zamudo storili. Učiteljice so takoj po alarmu pričele z evakuacijo otrok po popolnoma zadimljenem stopnišču in hodniku na prostor pred šolo. Srečno so vsi učenci in gojenci ter osebje varno zapustili gorečo šolo.  Gasilci so bili zelo hitro na kraju dogodka. Poveljnik Rok je zbrane vprašal ali menijo, da je umik iz goreče šole potekal tako kot mora. Vsi so bili mnenja, da je bilo tako. O tem, kako so bili o požaru obveščeni v prejšnjih letih pa so dejali, da jih je vedno opozorila kuharica Milka. In kje je Milka danes? je vprašal gasilec…. Odgovor pa, pozabili so na kuharico.«

Po končani vaji so se vsi zbrali v telovadnem prostoru in skupaj analizirali vajo. Ugotovili so, da je tokratna vaja potekala malo drugače, kot so vajeni. Mnenje osebja in gasilcev je bilo, da je tako tudi lažje ugotoviti pomanjkljivosti. Po analizi so se zbrali pred šolo, kjer so teoretično in praktično »obdelali« požar v kuhinji. Na štedilniku se je vnelo olje. Otroci so z zanimanjem poslušali gasilce, še v večje veselje pa jim je bila praktična uporaba gasilnikov.

Po končani vaji so se vsi zbrali v telovadnem prostoru in skupaj analizirali vajo.

Vodja podružnice, Helena Knez se je gasilcem zahvalila za poučno vajo, ki vsem pokaže nevarnosti požara in kako je potrebno ukrepati ob nesrečah. Vaja pomaga odpraviti napake, ki se ob akciji pojavljajo. Poveljnik PGD Libeliče, Rok Plešivčnik je v imenu društva in še petih prisotnih članov, kljub nekaterim pomanjkljivostim, ocenil vajo za uspešno.  

POŽARNA VAJA NA OŠ LIBELIČE:

BESEDILO: Adrijan Zalesnik

Dogodki