Search
Close this search box.

Gasilci na Krasu se borijo s tremi večjimi požarišči; evakuirani prebivalci iz treh vasi so se vrnili domov

Gasilci se na Krasu še vedno borijo s tremi večjimi požarišči pri Novi vasi, Vojščici in med Cerjem in Trsteljem. Imajo izdatno pomoč iz zraka, saj se jim je popoldan znova pridružilo letalo kanader, prav tako pa tudi slovaški helikopter. Prebivalci Vojščice, Temnice in Novela, ki so jih dopoldne evakuirali, so se proti večeru vranili domov.

Glavna naloga vseh sil je zadržati požarno linijo pred cesto Temnica-Renče, so pozno popoldne sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko. Po njihovih navedbah je na terenu več kot 1000 slovenskih gasilcev, na pomoč pa jim je prišlo tudi devet hrvaških.

Po besedah poveljnika Civilne zaščite RS Srečka Šestana požar presega 2000 hektarov, gasilci pa skušajo preprečiti, da bi se požar razširil do Trstelja. Ob tem se v čudnih okoliščinah pojavlja več nepredvidljivih požarov, za katere je težko oceniti, ali nastajajo zaradi preskokov požara ali česa drugega, je dejal v izjavi za STA. Gre za največji požar v zgodovini samostojne Slovenije, je opomnil.

Minister za obrambo Marjan Šarec pa je za STA povedal, da je gašenje iz zraka zaradi slabe vidljivosti izjemno zahtevno, prav tako zračnim plovilom grozi nevarnost trka. Na prizorišču sta zato tudi usmerjevalca helikopterjev in letal.

Poveljnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Darko Zonjič je povedal, da je danes dogajanje pestro. Granate so se v zadnjih dneh segrele, zato precej poka. Po njegovih besedah eksplozij niti ne štejejo več. Vse, kar najdejo zunaj požarišča, odstranijo, do zdaj že približno 70 granat, je dejal. Največja je bila mina nemške izdelave kalibra 250 milimetrov z 42 kilogrami eksploziva. Ko so ocenili, da je stanje zelo resno, so eno ekipo umaknili. “Velika sreča je, da gasilci upoštevajo naša navodila, tako da še nekako obvladujemo situacijo,” je dodal.

Iz Vojščice, Temnice in Novela, kjer je nekaj več kot 400 prebivalcev, je bila dopoldne odrejena evakuacija. Zbirno mesto za prebivalce je bila telovadnica v Komnu. Tam so bile vse potrebne službe za pomoč. Iz Centra za socialno delo Nova Gorica pa so sporočili, da bo ljudem na voljo tudi psihosocialna pomoč.

Pristojne službe so reševale tudi živino.

Na koprski enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so se odzvali na težave, ki jih v širši okolici povzroča dim s Krasa. Ponovili so, da se je najbolje zadrževati v zaprtih prostorih in da to posebej velja za ranljive skupine. Ocenjujejo, da kratkotrajno povečanje koncentracije delcev v zraku ne bo povzročilo hujših težav.

Kraški vodovod Sežana je uporabnike vode iz Brestoviškega vodovoda na območju občin Miren-Kostanjevica in Komen popoldne obvestil, da zaradi povečanih odvzemov vode za gašenje prihaja do občasnih prekinitev dobave vode pri uporabnikih. Kot so navedli, je treba vodo za uporabo v prehranske namene prekuhavati zaradi nihanj tlaka in občasnih izpadov oskrbe.

V aktivnosti, povezane z gašenjem požara, je vključen tudi Zavod za gozdove Slovenije. Sodelujejo pri koordinaciji in usmerjanju sodelujočih v akciji. Da bi preprečili širjenje požara v smeri proti Komnu, gozdarji širijo protipožarne gozdne prometnice na območju borovih gozdov, so sporočili pozno popoldne.

Slovenska vojska (SV) pomaga pri gašenju požara že šesti dan. Letalska enota 15. polka vojaškega letalstva je s helikopterji in letalom v petih dneh odvrgla skupaj približno 900.000 litrov vode, pri tem pa so leteli 93 ur, so objavili na spletni strani SV.

Požari so lahko uničujoči za biotsko raznovrstnost prizadetega območja, še posebej, kadar so posledica suše in visokih temperatur, ki že same po sebi pomenijo stres za vse organizme, tako živali kot rastline, pa so za STA pojasnili na Zavodu za varstvo narave.

Dogodki

Gasilci se na Krasu še vedno borijo s tremi večjimi požarišči pri Novi vasi, Vojščici in med Cerjem in Trsteljem. Imajo izdatno pomoč iz zraka, saj se jim je popoldan znova pridružilo letalo kanader, prav tako pa tudi slovaški helikopter. Prebivalci Vojščice, Temnice in Novela, ki so jih dopoldne evakuirali, so se proti večeru vranili domov.