Search
Close this search box.

Gantar: Novembrska pošiljka cepiva proti gripi prednostno rizičnim skupinam

Minister za zdravje Tomaž Gantar je na Twitterju napovedal, da bodo v dogovoru z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) novembrsko pošiljko cepiva proti gripi prednostno namenili rizičnim skupinam. Trenutno dostopno cepivo proti gripi je namreč že skoraj razdeljeno, predvidoma sredi novembra pa pričakujejo še 20.000 odmerkov cepiva.

Zanimanje za cepljenje proti gripi je letos precejšnje. K temu je najverjetneje pripomogla tako epidemija covida-19 kot možnost brezplačnega cepljenja za vse zavarovane osebe, ki jo je nedavno omogočil državni zbor.

NIJZ je že pred dnevi napovedal, da bo del cepiva, ki so ga načrtovali za izvajanje cepljenja v ambulantah NIJZ, odstopil drugim izvajalcem, ki bodo lahko hitreje izvedli cepljenje proti gripi. Prebivalce so zato pozvali, da se na cepljenje naročijo pri osebnem zdravniku ali v najbližjem zdravstvenem domu. Z vidika zaščite je namreč pomembno, da se cepljenje opravi čim prej. Večina ambulant NIJZ ima termine zasedene vsaj do konca novembra.

“Vesel sem množičnega odziva. Hvala vam,” je danes še zapisal Gantar. Napovedal je, da bodo storili vse, da kljub velikemu povpraševanju na svetovnem trgu pridobijo še dodatne odmerke.

Preskrba s cepivom proti gripi sicer poteka tako, da izvajalci cepljenja v aprilu in maju pošljejo naročila za naslednjo sezono na NIJZ. NIJZ na osnovi naročil izvajalcev cepljenja in ocene posvetovalne skupine za cepljenje oblikuje naročilo. “Za letošnjo sezono je NIJZ naročil trikrat več cepiva, kot je v maju prejel naročil izvajalcev cepljenja. Do sedaj smo prejeli 250.000 odmerkov cepiva proti gripi,” so navedli.

Predvidoma v sredini novembra bodo na NIJZ prejeli še 20.000 odmerkov cepiva. Tega bodo, kot je napovedal Gantar, namenili rizičnim skupinam, pri katerih je tveganje za težji potek ali zaplete večje. To so kronični bolniki, starejši od 65 let, nosečnice, majhni otroci in osebe z izjemno povečano telesno težo. Za te osebe stroške cepljenja proti gripi v sezoni 2020/2021 v celoti krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.