Search
Close this search box.

Gandhi: “Živite preprosto, da lahko tudi drugi preprosto živijo”

Za indijsko veleposlaništvo v Sloveniji je Slovenj Gradec posebno mesto.

Ob 154. obletnici rojstva indijskega ‘očeta naroda’ Mahatma Gandhija, ki se je rodil 2. oktobra 1869, sta veleposlanica Indije v Sloveniji, Nj. Eksc. Namrata S. Kumar in župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler položila venca k spomeniku tega duhovnega in političnega voditelja Indije v Gandhijevem parku.

Župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler se je zahvalil indijskemu veleposlaništvu v Sloveniji, ki je Slovenj Gradcu pred trinajstimi leti podarilo kip Mahatme Gandhija. »Ime Mahatma v indijskem jeziku pomeni ‘velika duša’. To poslanstvo je bilo Gandhiju položeno v zibelko. Bil je velik zagovornik miru na svetu. Tudi Slovenj Gradec se ponaša z nazivom ‘glasnik miru’ in verjetno je bil to razlog, da smo spomenik dobili v naše mesto,« je na priložnostni slovesnosti v Gandhijevem parku izjavil župan in dodal, da bi se lahko danes, ko v Evropi  rožlja orožje, marsikateri svetovni voditelji zgledovali po Mahatma Gandhiju.  

Slovenjgraški župan Tilen Klugler je ob tej priložnosti čestital državljanom Indije, ki 2. oktobra, na Gandhijev rojstni dan, praznujejo državni praznik.

Veleposlanica Indije v Sloveniji Namrata S. Kumar je med obiskom v Slovenj Gradcu povedala, da je mesto Slovenj Gradec zelo posebno za indijsko veleposlaništvo. »Povezuje nas ideja miru,«  je poudarila Namrata S. Kumar, ki se je zahvalila županu Tilnu Kluglerju za širjenje sporočil o miru v lokalni skupnosti.

Zares potrebujemo vedno več in več in toliko?!

V kulturnem programu so nastopili dijaki slovenjgraške gimnazije pod mentorstvom profesorice Mojce Čerče. »V šoli smo obravnavali precej Gandhijevih misli. So prave besede modrosti, ki spremenijo naše negativne misli in nam lahko izboljšajo počutje, saj napolnijo naš um s pozitivno energijo. Ob njih se pogosto začnemo zavedati pomembnih stvari, na katere mnogokrat pozabimo,« so v nastopu povedali dijaki in opozorili: »Gandhi nas opozarja: Živite preprosto, da lahko tudi drugi preprosto živijo«. Dijaki so poudarili, da ta misel poudarja pomen preprostega načina življenja.

»Če sami dajemo preveč pozornosti na materialno bogastvo in kopičenje tega, koliko in kaj vse imamo, lahko s tem negativno vplivamo nase in na ljudi okoli sebe. V današnjem svetu je vse več pritiskov, kako naj bi izgledali in kakšne stvari potrebujemo, da bi sodili v družbo in lahko bili srečni. S tem družba postaja vse bolj materialistična, prave vrednote, tudi skromnosti, pa se vedno bolj zanemarja. Zares potrebujemo vedno več in več in toliko?!« se sprašujejo slovenjgraški gimnazijci.

Gandhi nagovarja, naj ne obsojamo ljudi

»Pove, da se lahko z nekom ne strinjamo, ampak to ne pomeni, da moramo biti nesramni in sovražni. Spodbuja nas k sprejemanju raznolikosti, spodbujanju dobrega v človeku, medsebojni pomoči in sobivanju. Naše sobivanje bi si lahko predstavljali kot travnik ali šopek rož. Tako različne so si med seboj, a skupaj tako čudovite. Travnik cvetočih rož nam je lahko navdih za mirno in povezano sobivanje. Gandhi je imel rad naravo. Do nje je gojil posebno spoštovanje,« so opozorili dijaki. Indijska veleposlanica v Sloveniji Nj. Eksc. Namrata S. Kumar je v tej luči želela osebno spoznati zaposlene na Komunali, ki skrbijo za okolico Gandhijevega spomenika in se jim zahvaliti za njihovo delo.   

Kip Mahatme Gandhija je Slovenj Gradcu, mestu glasniku miru, leta 2010 podarila indijska vlada oz. njen svet za kulturno sodelovanje. 

Vir: slovenjgradec.si

Dogodki

Za indijsko veleposlaništvo v Sloveniji je Slovenj Gradec posebno mesto.