Furs bo danes nakazal skoraj 37 milijonov evrov pomoči

Finančna uprava Republike Slovenije (Furs) bo danes nakazala mesečni temeljni dohodek in delno povrnjeni izgubljeni dohodek zaradi karantene ali obveznosti varstva otrok za letošnji januar. Skupaj gre za skoraj 37 milijonov evrov nakazil, so sporočili s Fursa.

Mesečni temeljni dohodek bo prejelo več kot 32.000 upravičencev v skupni višini 36 milijonov evrov, izgubljen dohodek zaradi karantene ali varstva otrok pa 1400 zavezancev v skupnem znesku skoraj 750.000 evrov.

Vlada je 23. decembra lani s sklepom podaljšala veljavnost ukrepa pridobitve izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka do 31. marca letos. Omenjeni ukrep se nanaša na samozaposlene osebe, družbenike in kmete ki so bili registrirani za opravljanje dejavnosti najmanj od 1. septembra 2020 do uveljavitve petega protikoronskega zakona in dejavnosti zaradi posledic epidemije covida-19 ne morejo opravljati ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu tudi po zaključku epidemije. Če so vlogo vložili do konca januarja za omenjen mesec, bo nakazan denar na računu danes.

Samozaposlenim, družbenikom in kmetom v primeru karantene ali obveznosti varstva otrok od januarja do marca 2021 pripada tudi od 250 evrov do 750 evrov, a samo, če ne bodo zaprosili za mesečni temeljni dohodek. Ukrepa se namreč izključujeta.

Mesečni temeljni dogodek bo danes nakazan tudi verskim uslužbencem, ki so v skladu s sedmim paketom protikorona ukrepov (PKP7) zaprosili dohodek za obdobje oktober-december 2020, Vlada pa je 14. 1. 2021 s sklepom podaljšala  ukrep do konca marca 2021.

VIR: FURS, STA