Search
Close this search box.

FOTO: Z novim balonom in še boljšimi pogoji do olimpijske kolajne?

Na Ravnah je potekala slovesna otvoritev nove pridobitve, presostatične hale nad bazenom, ki bo plavalcem ravenskega Fužinarja omogočila še boljše pogoje za dosego vrhunskih izidov.

Z novinarsko konferenco se je pričel uvod v slovesno otvoritev nove prostostoječe hale nad ravenskim olimpijskim bazenom. Kot prvi je zbrane nagovoril predsednik ZKŠTM Aleš Logar, ki je na kratko predstavil celoten projekt izgradnje hale ter naštel njene prednosti. Dejal je, da gre za zelo pomembno investicijo in ogromno pridobitev za plavalce PK Fužinar, občino Ravne, prav tako tudi za ZKŠTM, ki mu bo nova pridobitev znatno olajšala poslovanje. Poleg nove hale je izpostavil še menjavo dotrajanih tlakovcev, ki so jih nadomestili z metličenim betonom.

V nadaljevanju so o projektu spregovorili Samo Lečnik iz skupine SIJ, Nikolaj Sonjak in Miran Fužir iz podjetja Petrol ter Boris Rigler iz podjetja Duol, ki je bilo tudi glavni izvajalec projekta. Natančno so opisali nov način ogrevanja, gre za daljinsko ogrevanje, pri čemer se ponovno izkoristi odpadna toplotna energija iz industrijske proizvodnje. ki bi šla v nasprotnem primeru v nič. Odpadno energijo za potrebe ogrevanja bazenske vode, balona, pa tudi sicer za potrebe mesta Ravne prispevata podjetji SIJ Metal Ravne in Petrol. Govorniki so poudarili, da želijo projekt daljinskega ogrevanja s pomočjo odpadne toplotne energije predstaviti širši Sloveniji in s svojimi izkušnjami ter nasveti tudi ostalim pomagati, da maksimalno izkoristijo odpadno toploto za druge koristne namene.

S pričetkom ob 12. uri je slovesno otvoritev odprl ravenski župan Tomaž Rožen, povedal je, da so Ravne občina, ki se lahko ponaša z zelo bogato športno infrastrukturo. V preteklosti je zanjo skrbela ravenska železarna, sedaj je to nalogo prevzela občina. Za finančno pomoč tako pri izgradnji olimpijskega bazena kot tudi nove hale se je zahvalil družbama SIJ Metal Ravne in Petrol. Dodal je, da je bilo plavanje na Ravnah še vse do nedavnega najbolj množičen šport, hkrati pa je plavanje poskrbelo tudi za največje uspehe ravenskega športa.

Rok Vodnik je kot član uprave Petrola izjavil, da se je Petrol zavezal, da bo deloval kot energetsko učinkovita družba in poskrbel za ekološko gospodarjenje. Izpostavil je, da v Sloveniji takšnega projekta izkoriščanja odpadne toplotne energije kot je bil predstavljen danes, še ni bilo. Za to rešitev so bili s strani Gospodarske zbornice Sloveniji v letu 2016 nagrajeni z bronastim priznanjem.

Podjetje SIJ Metal Ravne po navedbah direktorja Andreja Gradišnika izjemno skrb posveča zdravju in dobremu počutju tako zaposlenih kot tudi občanov Raven, v ta namen že dolgo obdobje sodelujejo z ZKŠTM in svojim zaposlenim nudijo določene ugodnosti za uporabo športnih storitev.

Kot zadnji je prisotne nagovoril Miran Kos, nekdanji plavalec, sedaj pa predsednik PK Fužinar. Kos je dejal, da želi Fužinar v prihodnosti s svojimi plavalci osvojiti še edini kolajni, ki jim manjkata z velikih tekmovanj, to sta kolajni z evropskih prvenstev v 50-metrskih bazenih ter olimpijskih iger. Navzoče je razveselil z besedami, da razmišljajo, da bi novo pridobitev delili z občani Raven, ter jim tudi v zimskem času omogočili rekreativno vadbo v olimpijskem bazenu.

Po nagovorih je sledil svečan prerez otvoritvenega traku, prost ogled prenovljenega bazena in novega balona ter pogostitev.

Dogodki

Na Ravnah je potekala slovesna otvoritev nove pridobitve, presostatične hale nad bazenom, ki bo plavalcem ravenskega Fužinarja omogočila še boljše pogoje za dosego vrhunskih izidov.