Search
Close this search box.

FOTO: Vetrolom na Ludranskem vrhu

Veter v preteklih dneh ni pustošil le v Koprivni, kjer je sicer podrtega ogromno drevja in je zaradi tega nastala ogromna škoda.

https://www.koroskenovice.si/novice/foto-vetrolom-v-koprivni-najnovejse-informacije/

Svojo moč je narava pokazala tudi na Ludranskem vrhu nad Črno na Koroškem, kjer je orkanski veter podrl nekaj dreves tudi na najdebelejšo slovensko lipo, ki raste ob Najevnikovi domačiji. Po prvih ocenah je zelo veliko škode v državnih gozdovih in tudi pri nekaterih zasebnikih, natančna ocena škode zaradi podrtega drevja bo znana v naslednjih dneh.

Najevska lipa

Domačini so se dva dni trudili s čiščenjem cest in sanacijo območja, vendar jim vsega žal ni uspelo sanirati. Na cesti Prhanija – Najevska lipa so bili nemočni tudi gasilci. Po besedah mag. Romane Lesjak, županje občine Črna na Koroškem, »gasilci žal nimajo primernih strojev in mehanizacije, da bi lahko sanirali podrto drevje.« S sanacijo bodo nadaljevali predvidoma v ponedeljek. Gozd na tem območju je v lasti Zavoda za gozdove Slovenije. Tako ostaja cesta, Prhanija – Najevska lipa, do nadaljnjega neprevozna. Dostop do kmetij na Ludranskem vrhu pa je možen po drugi cesti: Črna na Koroškem – Bistra – Pudgarsko – Najevska lipa.

Cesta od Prhanije proti Golobu. 

 

Dogodki