Search
Close this search box.

FOTO: Več kot 7000 pohodnikom po Jurčičevi poti so se pridružili tudi planinci iz Mislinje

Zamisel o Jurčičevi poti, ki pohodnike popelje od Višnje Gore do Muljave, se je prvič porodila ob 150. obletnici rojstva slovenskega romanopisca, Josipa Jurčiča. Jurčičevo pot smo Slovenci sprejeli za svojo, kar se je pokazalo tudi na letošnjem pohodu, ki se ga je udeležilo več kot 7000 pohodnikov, potekal pa je pod geslom Beremo domače.

Tudi tokrat so se jim pridružili planinci PD Mislinja, ki se pohoda udeležujejo skoraj od začetka. Za varen korak so tokrat skrbeli tudi vodniki; Peter Zupanc, Danilo Kete, Stanko Krenker in Franc Bricman.

Koroški planinci so se z avtobusom zapeljali do Višnje Gore, kjer jih je že pričakala množica pohodnikov. Za dobro voljo pa so poskrbeli glasbeniki pihalne godbe.

S trga so se povzpeli po gozdni poti do razvalin Starega gradu. Od tu so se povzpeli proti vasici Pristava skozi vas Zavrtače in po dobri uri hoje so prispeli do hotela na Polževem, kjer so se okrepčali in nadaljevali pot po smučišču do cerkvice sv. Duha z imenitnim gotskim oltarjem. Od koder so lahko v daljavi občudovali Julijce, Karavanke in še mnoge druge gore v okolici.

Od cerkvice je sledil spust proti vasici Male Vrhe, kjer so vstopili v osrčje krajev, v katere je Jurčič postavil večino svojih pripovedi. Med drugimi so to razvaline gradu Roje, razvaline gradu Kravjek in cerkev sv. Janeza Krstnika.

Od cerkve sv. Janeza Krstnika so skozi vas Oslica prispeli do razpotja. Veliko pohodnikov je izbralo krajšo pot do Muljave, kamor so prispeli po dobrih petnajstih minutah hoje, nekaj pa se jih je odločilo za daljšo pot, ki pelje do vasi Znojile in potem do Krke in nazaj do Muljave. Na tej poti so se sprehodili tudi mimo domačije, kjer snemajo televizijsko nadaljevanko Reka Ljubezni.

Na Muljavi so organizatorji pripravili proslavo, na kateri je bil slavnostni govornik predsednik Čebelarske zveze Slovenije, Boštjan Noč, goste sta pozdravila tudi predsednik PZS Slovenije, Jože Rovan in župan občine Višnja Gora Dušan Strnad. Na koncu pa je vse navzoče s svojimi pesmimi razveseljeval pevec Marko Vozelj.

Čas je hitro mineval, zato je bil čas za vrnitev nazaj proti Mislinji. Zbrali so se pri gostilni Pri Oberščaku, kjer so vstopili na avtobus, s katerim so se srečni in veseli pripeljali domov.

Tekst: PD Mislinja, Peter Zupanc

 

 

 

 

.

Dogodki