Search
Close this search box.

FOTO: Več kot 700 prostovoljcev s skupnimi močmi spreminjalo Ravne

Občina Ravne na Koroškem se je minulo soboto že četrtič pridružila vseslovenski akciji »Dan za spremembe – dan za povezovanje skupnosti«, ki ga že deveto leto zapored organizira Slovenska filantropija – Združenje za promocijo prostovoljstva. Na Ravnah je potekalo več različnih aktivnosti.

Pripravili so obsežno čistilno akcijo, v kateri je sodelovalo 25 različnih organizacij  iz vaških in četrtnih skupnosti, šol, društev in drugih organizacij oziroma okoli 700 prostovoljcev. Občina je za prostovoljce, ki so sodelovali v akciji organizirala in priskrbela rokavice, vreče, vodo in malico.

Čistilni akciji je se pridružil tudi Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti.”Kot javni zavod se nam to zdi zelo pomembno, saj s tem kažemo, da imamo odnos do okolja in nam je mar za okolje, ter s tem dajemo tudi zgled ostalim,” je za Koroške novice povedal direktor ZKŠTM Aleš Logar, ki je skupaj s še 7 sodelavci v dveh urah očistil okolico gradu.

Tudi Kulturni center Ravne je podprl akcijo. Direktor Tadej Breznik je pojasnil njihove razloge za sodelovanje: “Zdi se mi pomembno zaradi tega, ker se kultura ne začenja in konča zgolj in samo znotraj določenih ustanov, kot je npr. Kulturni center Ravne. Kultura ni samo gledališče, predstave, glasba, ustvarjanje, umetnost, ampak je v osnovi kultura nekaj, kar ima človek, ali pa bi moral imeti v sebi, znotraj sebe. Je to, da ko greš po pločniku in piješ vodo v plastenki, te plastenke ne vržeš v bližnji grmiček. Je to, da ko ne rabiš več pralnega stroja, ne nabašeš avto, ter ga zapelješ v bližnji gozd. In je to, da ko enkrat na leto steče akcija Dan za spremembe, greš in pomagaš čistiti edini dom, ki ga imaš, tudi zaradi tistih, ki te osnovne kulture ne premorejo. In čeravno veš, da je to premalo, hkrati veš, da je to in še kaj – kultura – tako ali drugače.”

Poleg Zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti ter Kulturnega centra so sodelovali še Osnovna šola Prežihovega Voranca, Osnovna šola Koroški Jeklarji, Taborniki, VS Strojna, KS Strojnska Reka, Osnovna šola Juričevega Drejčka, Koroška ribiška družina, Prostovoljno gasilsko društvo Ravne, Lovska družina Strojna, ČS Dobja vas, Lovska družina Prežihovo, Združenje borcev za vrednote NOB Ravne na Koroškem, ČS Trg, Planinsko društvo, Društvo za varstvo in vzgojo ptic, OZ Rdečega križa Ravne in Kotlje, KS Kotlje, Srednja šola Ravne, Društvo projekt človek, Društvo klekljaric Ravne, Slovenska vojska, ČS Javornik Šance, Koroška osrednja knjižnica in Skavti.

Vreče smeti je po končani čistilni akciji na zbirnih pobralo Javno komunalno podjetje Log d.o.o. Pobranih je bilo 2.060 kg odpadkov.

Istočasno je na Tržnici Ravne potekala izmenjava rabljenih predmetov, oblačil in drugih koristnih pripomočkov. Občani so lahko prinesli predmete, ki jih ne potrebujejo več (so pa še primerni za uporabo) in jih zamenjali za druge uporabne predmete. Postavili so tudi stojnico, kjer so občani lahko za prostovoljni prispevek kupili razne ročno izdelane predmete (verižice, broške, okraske, knjige,….), ki so jih donirala društva in druge organizacije v občini. Izkupiček sredstev je bil namenjen Društvu prijateljev mladine Koroške za socialno ogrožene otroke. Zbrali so 130 EUR in razne izdelke od posameznih društev, ki jih bodo dali v »Srečno trgovino«, kjer bodo na voljo za nakup.

Dogajanje je popestril tudi kulturni program, Nastopili so pevski zbor Koroškega medgeneracijskega centra – Koroški mix, Otroci Vrtca Ravne s plesom skozi čas in pevski zbor Društva Sožitje Mežiške doline – Mlada srca. Osrednja družabna aktivnost je bilo ustvarjanje slike na platnu z barvnimi baloni, navzoče pa je pozdravil tudi župan občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen.

Na stojnicah so sodelovala in se predstavljala društva in prostovoljne organizacije s plakati in letaki (Društvo Ozara, Društvo projekt človek, Koroški medgeneracijski center, Društvo prijateljev mladine, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Društvo za boj proti raku, Društvo diabetikov Mežiške doline, Koronarni klub Mežiške doline, Združenje multiple skleroze, Župnijska karitas, Medgeneracijsko društvo Lučka, OZ Rdečega križa, Čebelarsko društvo, Koroška osrednja knjižnica – bukvarna, Društvo proti mučenju živali, A.L.P. Peca d.o.o. in lokalni ponudniki hrane).

OZRK je izvajal predstavitev uporabe defibrilatorja, oživljanja in prve pomoči, Društvo diabetikov Mežiške doline pa je mimoidočim izvajalo meritve krvnega sladkorja, krvnega tlaka in holesterola.

S skupno akcijo so želeli spodbuditi zavest pri vsakemu posamezniku, da lahko s prostovoljnim delom obogati sebe in hkrati naredi veliko koristnega tudi za lokalno skupnost, okolje in soljudi.

FOTO: Občina Ravne na Koroškem in ZKŠTM

Dogodki