Search
Close this search box.

FOTO: V spomin braniteljem domovine v Šmartnem postavili vojaški top

Ob dnevu državnosti so v Šmartnem pri Slovenj Gradcu postavili obeležje v spomin na dogodke iz časa slovenske osamosvojitve. Dogodek je že pred samo postavitvijo dvignil veliko prahu, predvsem zaradi narave obeležja. Gre namreč za vojaški top.

Pobudo za postavitev so dale krajevne veteranske organizacije, ki so tudi prispevale top. Prvotno naj bi obeležje sicer postavili v krožišče v bližini šole in gasilskega doma, vendar se vaščani s tem niso strinjali, pa tudi Občina se ni nagibala k tej lokaciji. Z namenom poiskati rešitev, ki bo za vse ustrezna, so v začetku meseca sklicali zbor krajanov, na katerem naj bi po neuradnih podatkih razpravljali le o lokaciji, saj naj sama simbolika obeležja ne bi pretirano motila nikogar. Naposled so se odločili za postavitev na zelenici pred gasilskim domom.

Poteza je pri vaščanih sprožila burne odzive. Nekateri so navdušeni, številne pa moti. Pojavljajo se vprašanja o primernosti tovrstne simbolike, saj se mnogim postavitev militarije ne zdi v skladu z mirovniškim poslanstvom občine. Nekateri se sprašujejo o dejanskem pomenu spomenika, drugi pa opozarjajo, da vojaški artefakt ne sodi na javno površino, pač pa v vojaški muzej. Mnogi bi namesto vojaškega spomenika raje videli kulturni spomenik, denimo obeležje v spomin domačinu Ivanu Minattiju. Marsikdo je tudi omenil, da je zelenica primernejša za otroška igrala, kot pa za orožje.

Obeležje je sicer postavljeno ob 50. obletnici ustanovitve teritorialne obrambe Republike Slovenije in posvečeno braniteljem domovine iz Mislinjske doline v osamosvojitveni vojni leta 1991, kot lahko preberemo na tabli ob topu.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Štefan Perčič
Štefan Perčič
5 let nazaj

BOLANO !!!😭👎

Dogodki