Search
Close this search box.

FOTO: V Slovenj Gradcu so se bojevali samuraji

V sredo, 13. septembra 2023, je v Slovenj Gradcu gostovala skupina samurajskih bojevnikov Katanayaichi iz Japonske.

Skupina samurajskih bojevnikov Katanayaichi iz Japonske je v Slovenj GradcuLjubljaniKočevju in Brdih med 13. in 15. septembrom 2023 prikazala tradicionalno japonsko umetnost mečevanja, imenovano »tate«, združeno s sodobnimi tehnikami uprizarjanja, s čimer ljudem po vsem svetu zagotavljajo ganljivo izkušnjo v predstavi, ki jo lahko občutite z vsemi petimi čuti, saj stremijo k pripovedovanju zgodb brez zanašanja na besede, preseganju kulturnih in jezikovnih ovir ter zagotavljanju edinstvene čustvene izkušnje za občinstvo. Njihov cilj je zagotoviti navdušenje nad japonskimi borilnimi veščinami s spajanjem tradicionalne japonske kulture mečevanja s sodobnimi produkcijskimi tehnikami.

Uprizorjeno zgodba so si, 13. septembra 2023, ob 18. uri ogledali v Športni dvorani gimnazije v Slovenj Gradcu, se dogaja na začetku 16. stoletja, ko je Toyotomi Hideyoshi v času šogunata skušal poenotiti Japonsko. Predstava se imenuje Goemon, po glavnem liku, in prikazuje razredne razlike med bogatimi in revnimi prebivalci regije. Glavni lik je tat, ki zelo spretno krade bogatim, da bi dal revnim, in spominja na japonsko različico Robina Hooda.

Športna dvorana gimnazije Slovenj Gradec je bila polna do zadnjega kotička. Med njimi je bilo največ otrok, ki so se lahko ob koncu predstave tudi sami preizkusili v vlogi samuraja ter si ogledali čisto prave samurajske meče. Navdušenje vseh obiskovalcev je bilo neizmerno in bučno.

Predstavo pa sta si ogledala tudi župan Mestne občine Slovenj Gradec, Tilen Klugler, ki je zbrane tudi nagovor, ter poslanec v državnem zboru, Dušan Stojanovič.

Skupina je bila ustanovljena leta 2008, od leta 2015 pa potujejo po svetu in na spektakularen način širijo japonsko kulturo. Ob 15. obletnici ustanovitve bodo Slovenijo obiskali v sklopu svetovne turneje. Nastopili bodo Mizuno Dai, Yoshino HarunaYoshino TeppeiSasaki ChikaKai Keigo in Kume Ryohei.

Fotogalerija

V sredo, 13. septembra 2023, je v Slovenj Gradcu gostovala skupina samurajskih bojevnikov Katanayaichi iz Japonske.