Search
Close this search box.

FOTO: V Slovenj Gradcu poteka 25. Mirovniški in 16. Festival drugačnosti

Mirovniški festival in Festival drugačnosti imata v Slovenj Gradcu že tradicijo in sta zagotovo najbolj srčna festivala, ki opozarjata na sprejemanje drugačnosti, solidarnost in harmonijo. Letošnja osrednja tematika je dialog, s čim se povezujemo z Organizacijo združenih narodov, ki so letošnje leto razglasili za mednarodno leto dialoga kot jamstva za mir.

Letošnja srednja tematika je »dialog«, s čimer se povezujejo z Organizacijo združenih narodov, ki so letošnje leto razglasili za mednarodno leto dialoga kot jamstva za mir.

S tem želijo povečati mednarodno zavedanje o pomembnosti miru v družbi. Izpostavlja se nujnost vzpostavitve mednarodnega razvoja kulture miru in dialoga v odnosih med državami, krepitve političnega dialoga, ki temelji na medsebojnem razumevanju in sodelovanju ter doseganja trajnega miru, solidarnosti in harmonije.

Festival je sestavljen iz raznih vsebin, ki so povezane s svetovnim dnevom miru, ki ga praznujemo 21. septembra. Na stojnicah na Glavnem trgu se danes predstavlja 35 nevladnih in humanitarnih organizacij, društev, šol ter organizacij, ki skrbijo za invalidne osebe in osebe s posebnimi potrebami.

Potekajo delavnice večgeneracijskega centra Andeški hram, na delavnici Koroške mreže podpornega okolja za mlade (KOR- NET) mladi v KOROŠKEM KVIZU preizkušajo svoje znanje o domači regiji, hkrati pa imajo možnost podati svoje ideje za izboljšanje kvalitete življenja na Koroškem (»Eri jamrat in povej ka´b rad«).

NIJZ v okviru tematike dialoga, ki je še kako pomemben tudi pri igranju, predstavlja igre naših babic, dedkov, stricev, tet, mam in očetov, ki so bile zelo zanimive in zabavne. Da ne bi igre, ki so tudi odlična priložnost za tkanje novih ali ohranjanje starih vezi, odšle v pozabo, danes se igrajo: Fučko – Ristanc, Zemljo krast, Gumitvist in Zvezde metat. Zato: »Gremo se špilat! Pa ne s telefonom al pa s tablico. Posti to, poklič prijat`lne, pa gremo wnta zun!«

Na Koroško je danes prispela tudi najbolj znana dobrodelna katra. Verjetno noben predsednikov avtomobil ni spisal takšne zgodbe kot vsem nam znana »katrca«. Dolgo potovanje od Ljubljane, čez Koroško in Gorenjsko, je »dobrodelno katro« pripeljalo nazaj v Slovenj Gradec. In seveda bo ponovno dobrodelna, sredstva namreč tokrat zbira za Društvo paraplegikov Koroške in njegovega člana, katerima so poplave poškodovale vozila do te mere, da potrebujejo nova.

Na odru potekajo številni nastopi: Mojca Robič je zaplesala s plesalkami Plesne šole Spin, nastopili so otroci VVZ Slovenj Gradec, zaplesala je Nastija Fijolič, na diatonično harmoniko je zaigral Tadej Pogorevc iz 3. OŠ Slovenj Gradec, nastopil je tudi Tadej Raner iz Društva distrofikov Slovenije, zaigral je tudi Maks Vinšek iz Trbonj, ki je že stari znanec festivala, letošnja osrednja gostja festivalov pa je bila odlična pevka Eva Boto, ki je ponovno navdušila vse navzoče.

V zrak so spustili tudi balon želja, kot simbol miru, strpnosti, dialoga, spokojnosti, razumevanja in ljubezni. Odvila pa se je tudi košarkarska tekma na invalidskih vozičkih med Društvom paraplegikov Koroške ter upravo MO Slovenj Gradec.

Vse prisotne sta nagovorila tudi župan MO Slovenj Gradec Tilen Klugler in v imenu Društva paraplegikov Koroške Stojan Rozman. Podala sta svoje mirovniško sporočilo in pozvala, da ohranjajmo vljuden dialog, saj bomo le tako lahko kot družbeno odgovorna skupnost soustvarjali pozitivno družbeno klimo.

Program je povezovala Anja Vajde.

Dogodki

Mirovniški festival in Festival drugačnosti imata v Slovenj Gradcu že tradicijo in sta zagotovo najbolj srčna festivala, ki opozarjata na sprejemanje drugačnosti, solidarnost in harmonijo. Letošnja osrednja tematika je dialog, s čim se povezujemo z Organizacijo združenih narodov, ki so letošnje leto razglasili za mednarodno leto dialoga kot jamstva za mir.