Search
Close this search box.

Foto: V Slovenj Gradcu odkrili spominsko ploščo posvečeno Mariji Ovčar

Ob 120. obletnici uničujočega požara v Meškovi ulici so včeraj odkrili spominsko ploščo, posvečeno Mariji Ovčar, eni prvih slovenskih terenskih babic.

10. maja pred sto dvajsetimi leti (1903), ko je bila četrta nedelja po veliki noči, je Slovenj Gradec prizadel požar, ki so ga takratni časopisi opisali kot velikansko nesrečo. Zgorela je približno tretjina mesta, okoli sto prebivalcev je ostalo brez imetja in strehe nad glavo. Požar, ki se je vnel na, danes, Meškovi ulici, je kljub osebnim tragedijam in škodi, ki jo je povzročil, pomenil prelomnico, ki je dala mestu nov zagon.

Ob 120. obletnici uničujočega požara v Meškovi ulici, so v petek, 15. septembra 2023, ob 18. uri v Slovenj Gradcu, odkrili spominsko ploščo, posvečeno Mariji Ovčar, eni prvih slovenskih terenskih babic.

Babica Marija Ovčar je v svoji dolgoletni poklicni karieri na svet pomagala več kot 3200 novorojencem, kar je opisala v knjigi spominov “Vse visi na popkovini”.

O pomenu babištva je spregovorila Mojca Primožič, spregovorila sta tudi župan MO Slovenj Gradec Tilen Klugler in Franc Murko. V kulturnem programu je nastopil Pihalni orkester Slovenj Gradec, pa lajnar Maks Viher iz Vuzenice. Spominsko ploščo sta odkrila župan MO Slovenj Gradec Tilen Klugler in predsednica Mestne četrti Center Sonja Lakovšek.

Vir: Franc Murko in Fb Tilen Klugler

Dogodki

Ob 120. obletnici uničujočega požara v Meškovi ulici so včeraj odkrili spominsko ploščo, posvečeno Mariji Ovčar, eni prvih slovenskih terenskih babic.