Search
Close this search box.

FOTO: V Radljah ob Dravi se je odvil otroški parlament

V Radljah ob Dravi je potekal tradicionalni otroški parlament na temo "šolstvo in šolski sistem".

Danes, 13. marca se je v Radljah ob Dravi že tradicionalno sestal otroški parlament, ki so ga zastopali učenci osnovnih šol Zgornje Dravske doline. Na otroškem parlamentu se otroci v razpravah odzivajo na aktualne vsebine dela in utripa v šolah, hkrati pa, po mnenju župana Mirka Vošnerja s svojimi mnenji in stališči oblikujejo odnos na ravni medsebojnega dialoga, s čimer na najboljši možen način vstopajo v začetek samostojnejše poti svojega življenja.

Otroški parlament je nastal na pobudo učencev, ki so v pomembni dobi odraščanja želeli javno predstaviti svoja mnenja in spregovoriti o dilemah in vprašanjih, s katerimi se ukvarjajo in s tem pomagali sooblikovati prostor, v katerem se šolajo in živijo. Na tak način pritegnejo pozornost šolskih in lokalnih oblasti ter vladnih in nevladnih organizacij, ki so tako dolžne prisluhniti in upoštevati tudi mlade.

V sodelovanju z Zvezo prijateljev in mladine Slovenije (ZPMS) otroški parlament razpravlja na določeno temo, ki jo izberejo osnovnošolci na državnem otroškem parlamentu. V šolskem letu 2018/2019 je tema “šolstvo in šolski sistem”.

Otroški parlamenti so programi za vzgojo otrok in mladostnikov za demokracijo, ki potekajo po vseh osnovnih šolah že od leta 1990. Sodelovanje omogočajo vsem osnovnošolcem, delujejo pa v obliki zasedanj. Zasedanja potekajo na osnovnih šolah in na šolskem parlamentu, nadgrajujejo pa se na občinski in regionalni ravni, zaključijo pa se na državnem otroškem parlamentu, ki poteka v dvorani Državnega zbora republike Slovenije.

 

 

 

Dogodki

V Radljah ob Dravi je potekal tradicionalni otroški parlament na temo "šolstvo in šolski sistem".