Search
Close this search box.

FOTO: V Mislinji pisana množica mask odganjala zimo

Na ulicah Mislinje je bilo danes, 10. februarja, šegavo in norčavo.

V Mislinji je danes pisana množica mask preganjala zimo na pustnem karnevalu, ki sta ga organizirala Občina Mislinja in Turistično društvo Mislinja. Najboljše maškare po izbiri komisij pa so prejele lepe nagrade.

Družine, posamezniki, skupine iz vrtcev in šol (Mislinja in Dolič), otroci in starši, pa obiskovalci iz okoliških krajev ter domačini so se včeraj našemili in podali na pustni karneval, ki je tokrat bil res odmeven. Tudi vreme jim je bilo naklonjeno.

Na povorko so se podali vozovi iz Kozjaka, Završ, Graške gore, Razborce, Mladi Mislinjske doline in še in še. Večina vozov se je posvetila trenutno perečim aktualnim temam in jih na bolj ali manj šaljiv način predstavila.

Pustni čas predstavlja torej most med zimo in pomladjo. Nekoč je veljalo, da traja od svetih treh kraljev do pustnega torka. Datum pusta se letno spreminja glede na datum velike noči. Čeprav ga pogosto povezujemo s prihodom pomladi, njegovo ime razkriva povsem drug pomen – pust oz. mednarodni izraz karneval namreč pomeni »pustiti meso«. Staro ljudsko izročilo tudi govori, da pustne šeme odganjajo zimo ter prinašajo dobro letino in srečo. Ravno zato je potrebno to izročilo ohranjati in v Mislinji so letos s pustovanjem zagotovo pregnali zimo.

Seveda so plesali, se smejali, sladkali s krofi in greli s toplim čajem.

“Hvala vsem donatorjem in seveda obiskovalcem, ki ste ta dan naredili nepozaben,” so zapisali na Facebook strani Turističnega društva Mislinja.

Zagotovo se na velikem pustovanju srečamo tudi prihodnje leto, ko bo še bolj šegavo ter norčavo!

Vir: FB Turistično društvo Mislinja

Fotogalerija

Dogodki

Na ulicah Mislinje je bilo danes, 10. februarja, šegavo in norčavo.