Search
Close this search box.

Foto: V Mežici kljub slabemu vremenu izpeljali tradicionalni 19. Barbarin sejem

Kljub kislemu vremenu je bilo razpoloženje v Mežici dobro. V čast občinskemu prazniku, ko goduje sv. Barbara, ki je zaveznica rudarjev, je zaigral tudi Pihalni orkester Rudnika Mežica in zapel MoPZ Mežiški knapi.

V spomin na 350-letno rudarsko tradicijo kraja in v počastitev svete Barbare – zavetnice rudarjev, je tudi letos Turistično Društvo Mežica v sodelovanju s Komunalo Mežica in Občino Mežica organiziralo Barbarin sejem. Potekal je, v soboto, 2. decembra 2023, od 8. ure zjutraj, na platoju pred Narodnim domom Mežica.

Nič kaj prijazno vreme ni pokvarilo dobrega vzdušja med vsemi, ki so se sprehodili skozi stojnice s pestro ponudbo. Zaigral je nepogrešljivi Pihalni orkester Rudnika Mežica, ki deluje neprekinjeno že od leta 1901 in je dodobra uveljavljen v kulturno-družabnem življenju Mežice in Črne na Koroškem. Je velik ponos lokalne skupnosti. Zapel je tudi MoPZ Mežiški knapi, ki uspešno deluje že leta 1969, so ustanovili ljudje, ki jim je bila pri srcu lepa slovenska ljudska in umetna pesem, predvsem pa za nas Korošce najlepša koroška pesem. Ker je bila ob ustanovitvi zbora večina pevcev rudarjev, je dobil zbor ime »Mežiški knapi«. Dogajanje so popestrili tudi najmlajši in sicer pevski zbor OŠ Mežica. Vse prisotne je nagovoril župan Občine Mežica Mark Maze.

Ker pa so rudarji navajeni delati tudi v težkih delovnih pogojih, so organizatorji, izpeljali tudi rudarske igre. Dve ekipi tekmovalcev sta se pomerili v knapovških igrah ter si nadeli imeni Modrasi in Belouške. Končni zmagovalci so bili Modrasi, ki so pokazali veliko tekmovalnega duha in trdne volje do dela. Direktorica Podzemlja Pece ter predsednica TD Mežica Darja Komar in direktor Koroškega pokrajinskega muzeja Tadej Pungartnik sta potek budno spremljala in na koncu zaslužnim predala tudi lepi nagradi lokalnih ponudnikov. Seveda pa je bil ključen pri dajanju navodil tekmovalcem in izvedbi samih iger Miran Prošt, ki velja za najbolj izurjenega knapa v Mežici.

Se vidimo prihodnje leto!

Dogodki

Kljub kislemu vremenu je bilo razpoloženje v Mežici dobro. V čast občinskemu prazniku, ko goduje sv. Barbara, ki je zaveznica rudarjev, je zaigral tudi Pihalni orkester Rudnika Mežica in zapel MoPZ Mežiški knapi.