Search
Close this search box.

Foto: V Dravogradu je potekal že 15. državni festival malih inštrumentalnih skupin

V organizaciji Javnega sklada za kulturne dejavnosti RS se je v Dravogradu preteklo soboto odvil že 15. državni festival malih inštrumentalnih skupin. Pot v Gučo so si prislužili Pivo in čevapi iz Postojne, ki bodo zastopali Slovenijo na odru za gostujoče trobilne orkestre.

V soboto, 1. julija, se je odvil 15. državni festival malih inštrumentalnih skupin, ki je potekalo pod organizacijskim okriljem Javnega sklada za kulturne dejavnosti RS.

Na festivalu je nastopilo 9 skupin. Zaradi raznolikosti sestavov je festival izpeljan v dveh delih. Prvi koncert se je ob 17. uri odvil v cerkvi sv. Vida, ki slovi po izjemni akustiki. V njej so nastopili Dobovski rogisti– umetniški vodja je Robert Deržič, Orkester Zveza iz Krope, umetniški vodja je Nejc Mikolič, Sorški orgličarji KUD Oton Župančič Sora iz Medvod pod vodstvom Damirja Fajfarja, Mladinska sekcija Godbe Medvode pod vodstvom Roka Škrlja, Kitarski ansambel Svarun iz Tržiča, ki ga vodi Grega Bitežnik in Glasbena skupina Kulturnega društva Podnart iz Radovljice pod vodstvom Urbana Rozmana. Na drugem koncertu, ki se je odvil na prireditvenem prostoru Lukna ob 19. uri pa so nastopili še Tačmi brass band iz Cerkna pod vodstvom Nejca Droleta, Pivo in čevapi iz Postojne, njihov umetniški vodja je Primož Petohleb in gostje iz Srbije, Trubaški orkester Uroša in Ognjena Vasiljevića.

Vse skupine je strokovno spremljal prof. Andrej Ofak. Na koncu je podal ocene, razglasitev rezultatov pa je bila po končanih obeh koncertih na glavnem odru, kjer je vse prisotne pozdravil tudi župan Občine Dravograd Anton Preksavec ter gostja iz Srbije, predsednica skupščine občine Lučani, Vesna Stambolić. Oba koncerta je povezal Robert Preglau, vodja Območne izpostave JSKD Dravograd, priznanja pa je podelil Daniel Leskovic, svetovalec za inštrumentalno glasbo na JSKD.

Rezultati festivala so naslednji: Dobovski rogisti so osvojili srebrno plaketo za doseženih 88 točk, srebrno plaketo so prejeli tudi Orkester Zvezda iz Krope za doseženih 88 točk, zlato plaketo so prejeli Sorški orgličarji za osvojenih 90 točk, Zlato plaketo s pohvalo pa so prejeli Tačmi brass band za doseženih 95 točk, Glasbena skupina KD Podnart in Pivo in čevapi za doseženih 97 točk, Mladinska sekcija Godbe Medvode za osvojenih 99 točk in Kitarski anasambel Svarun, ki je dosegel vse možne točke torej 100 točk!

Pivo in čevapi ter Tačmi brass band so se tudi potegovali za nastop v Guči na največjem festivalu trobilnih orkestrov. Pot v Gučo so si prislužili Pivo in čevapi iz Postojne, ki bodo zastopali Slovenijo na odru za gostujoče trobilne orkestre. Osvojili pa so tudi nagrado 1000 €, ki jim bo pomagala kriti stroške poti in gostovanja. Čestitke!

Vir: JSKD OI Dravograd

V organizaciji Javnega sklada za kulturne dejavnosti RS se je v Dravogradu preteklo soboto odvil že 15. državni festival malih inštrumentalnih skupin. Pot v Gučo so si prislužili Pivo in čevapi iz Postojne, ki bodo zastopali Slovenijo na odru za gostujoče trobilne orkestre.