Search
Close this search box.

FOTO: V Breznu že devetič obrezali potomko najstarejše žlahtne vinske trte na svetu

Tudi letos so na župnijskem dvorišču v Breznu na gregorjevo nedeljo, 10. 3. 2019, obrezali potomko najstarejše žlahtne vinske trte na svetu z mariborskega Lenta. Tako se je z že deveto tovrstno prireditvijo začela nova vinogradniška sezona v občini Podvelka.

 

Rez je po sveti maši opravil skrbnik trte Tone Zaletelj, ki je ob tem povedal, da verjame, da bo čez 400 let Brezniška trta rodila več grozdov kot njena mati iz Maribora.

Številne obiskovalce od blizu in daleč je pozdravil tudi podžupan Občine Podvelka Miran Pušnik. Med gosti pa sta bila med drugim tudi skrbnik najstarejše trte na svetu Stane Kocuter in mariborska vinska kraljica Ana Protner.

Na prireditvi je bilo poskrbljeno tudi za pester kulturni program, obiskovalci pa so se lahko sprehodili tudi med stojnicami, na katerih so se predstavili nosilci različnih dejavnosti s svojimi pridelki, izdelki in promocijskim materialom.

Naj omenimo, da so rez najstarejše trte na svetu, ki je vpisana tudi v Guinnessovo knjigo rekordov, opravili včeraj na tradicionalnem protokolarnem dogodku, na katerem Maribor prijateljskim mestom in občinam z vsega sveta poklanja cepiče Stare trte. Letos je med osmimi prejemniki tudi Občina Ravne na Koroškem, ki bo cepič zasadila na rastišče pred knjižnico, in sicer ob 70-letnici Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika.

Dogodki