Search
Close this search box.

(FOTO) Urbane vrtičke na Ravnah tudi uradno predali v uporabo

Na Ravnah na Koroškem so novim najemnikom danes, 13. junija 2023, predali v uporabo 22 urbanih vrtičkov in skupni objekt na Čečovju.

Občina Ravne na Koroškem je v okviru skupnega projekta območja LAS Mežiške doline, katerega nosilec je LAS Mežiške doline, partnerice pa vse štiri občine Mežiške doline, z naslovom »Okolju prijazna Mežiška dolina« že konec lanskega leta uredila postavitev deset 240-litrskih smetarnikov na Prežihovi, z današnjim dnem pa namenu predaja še urbane vrtove na območju med naseljem Čečovje in potokom Suha. S projektom podpirajo okoljsko naravnane aktivnosti, ki spodbujajo ljudi k razmišljanju o varovanju okolja, k čim večji samooskrbi ter s tem k izboljšanju njihove kvalitete življenja. Lastna pridelava zelenjave in sadja sta pomembna tako zaradi ekološkega načina pridelave kot tudi z ekonomskega vidika.

Samooskrba lokalne skupnosti, ki jo lahko omogoči urbano vrtnarjenje postaja čedalje bolj razvita dejavnost v urbanih središčih. Skupnostni urbani vrtovi predstavljajo ekonomske, ekološke, kulturne in socialne izzive lokalnemu prebivalstvu, saj poleg prostora za druženje, menjave, interakcije, samooskrbe in učenja nudijo tudi socialni in kulturni korektiv, hkrati pa ponovno povežejo življenje z neposrednim izkustvom zadovoljevanja človekovih potreb.

Urbani vrtovi na območju Čečovja so tradicionalni. Ljudje jih imajo že vrsto let. Na poziv občine za dodelitev vrtov se je prijavilo točno 22 interesentov, kolikor je bilo na voljo novih najemnih površin. Prav tako pa so bili k najemu visokih gred pozvani javni zavodi, med slednjimi sta interes uspešno izrazila odslej najemnika po dveh visokih gred – društvo Koroški medgeneracijski center in OŠ Juričevega Drejčka.

Občina Ravne na Koroškem zagotavlja več lokacij, kjer je omogočeno vrtnarjenje: na Piglu, v Kotuli in tudi na Čečovju med bloki. Na Piglu se vrtički razprostirajo na površini cca 35.000 m2, za kar je sklenjenih okrog 190 najemnih pogodb, ob Kotuli se vrtički razprostirajo na cca 3.000 m2, kjer je sklenjenih 18 najemnih pogodb, urbani vrtovi Čečovje imajo od danes novih 22 najemnikov, okoli 50 vrtičkov je še med bloki na Čečovju. Skupno kar okoli 280 vrtičkov.

Danes, 13. junija 2023, ob 11. uri pa so urbane vrtičke na Čečovju, na lokaciji Senica tunfa, tudi uradno predali v uporabo novim najemnikom. Med 22 vrtički in 4 visokimi gredami so urejene peščene potke. Okrog posameznih vrtičkov je urejena primerna nizka obroba, ki določa tudi meje med njimi. Za vse vrtičkarje je na voljo večji skupni leseni objekt, v katerem je lopa za vse najemnike vrtov, z nadstrešnico in mizo za druženje. V lopi so manjše shrambe, kjer bodo vrtičkarji shranjevali orodje. Ob objektu je urejen tudi javni vodovod ter pipa z vodo, ki bo nadomeščala primanjkljaj deževnice, zbrane v zbiralniku iz strehe objekta. Vsak vrtiček ima tudi svoj kompostnik. Zasadili smo tudi nekaj skupnih ameriških borovnic, ki bodo na voljo vsem uporabnikom.

Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija. Projekt je z DDV v celoti vreden 77.886,29 €, del sofinanciranja s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj ESRR pa znaša 39.982,69 € z DDV. Preostanek (37.903,60 € z DDV) krije občina iz proračunskih sredstev.

Najemnika visokih gred, OŠ Juričevega Drejčka in Koroški medgeneracijski center, sta za današnjo uradno predajo vrtičkov najemnikom prispevala tudi svoj glasbeno-kulturni program, s pevkami in frajtonarjema. Trak sta simbolično prerezala predsednik ČS Čečovje Damjan Zih in župan občine Ravne, dr. Tomaž Rožen.

Župan dr. Tomaž Rožen je vsem vrtičkarjem in vrtičkaricam podaril prvo seme in zaželel, da bi jim vrtnine lepo uspevale, vse zasajeno pa naj bogato obrodi.

Besedilo: ravne.si

Dogodki

Na Ravnah na Koroškem so novim najemnikom danes, 13. junija 2023, predali v uporabo 22 urbanih vrtičkov in skupni objekt na Čečovju.