Search
Close this search box.

FOTO: Slovenska vojska praznovala svoj praznik na Koroškem

Slovenska vojska 15. maja praznuje svoj praznik. Na ta dan so leta 1991 slovenski naborniki vojaški rok začeli služiti izključno v Sloveniji, v dveh učnih centrih takratne Teritorialne obrambe. V 710. učnem centru v Pekrah pri Mariboru je služilo 120, v 510. učnem centru na Igu pri Ljubljani pa 180 slovenskih nabornikov. Osrednja državna slovesnost ob tem dnevu je letos potekala na Koroške.

V ponedeljek, 15. maja 2017,  so na letališču v Turiški vasi pri Slovenj Gradcu pripadnice in pripadniki Slovenske vojske med 10. in 19. uro pripravili več kot 30 predstavitvenih točk, na katerih so si obiskovalci lahko ogledali različno vojaško opremo in oborožitev. Predstavljena so bila vozila Slovenske vojske, posebna atrakcija pa so bili preleti vojaških letal. Obiskovalci so si lahko ogledali tudi delček vojaškega muzeja. Kljub slabemu vremenu si je predstavitev ogledalo veliko število obiskovalcev, ki so se dogodka lahko udeležili z lastnim ali organiziranim prevozom, saj je Mestna občina Slovenj Gradec poskrbela za brezplačen električni avtobus, ki je obiskovalce vozil vsaki dve uri od 10. dopoldne dalje.

Ob 17. uri je na osrednji slovesnosti zbrane pozdravil slavnostni govornik, predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor, ki je ob tej priložnosti Gardi Slovenske vojske vročil odlikovanje red za zasluge za uspešno in visoko profesionalno delo. Obiskovalce sta pozdravila tudi ministrica za obrambo Republike Slovenije Andreja Katič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman. Slovesnost je popestril Orkester Slovenske vojske z glasbenimi gosti, pripadniki Enote za protokol Slovenske vojske pa so v počastitev prazniku izstrelili tri salve iz šestih topov.

Praznik Slovenske vojske ohranja pozitivne vrednote slovenske vojaške zgodovine in vrednote osamosvojitvenih prizadevanj, letos pa sovpada tudi z 20. obletnico napotitve prvih pripadnikov Slovenske vojske v mednarodno operacijo. 14. maja 1997 je namreč v operacijo Alba, ki je potekala pod mandatom OVSE, odšel v Albanijo prvi kontingent z 21 pripadniki.

 

Dogodki