Search
Close this search box.

FOTO: Prvi Vegafriday na Ravnah – veganstvo kot način življenja

Za veganstvo se ljudje odločijo iz različnih razlogov – zaradi zdravja, etičnih razlogov, verskih prepričanj.  Nekateri se odločijo zgolj za način prehranjevanja po načelih veganstva, drugi pa privzamejo veganstvo kot način življenja. Mnogim se veganstvo sicer zdi zanimivo vendar imajo predsodke ali pa premalo informacij. Zlasti njim, pa tudi že izkušenim veganom, je bil namenjen Vegafriday, ki se je minuli petek zgodil na Ravnah na Koroškem. Dogodek sta v sodelovanju pripravila DPMŽ Koroške in Slovensko vegansko društvo.

Ob 18-ih je v mladinskem hotelu Punkl Dani Sušnik iz Slovenskega veganskega društva pripravil predavanje Vse o veganstvu. Zbranim je celovito predstavil veganstvo kot način življenja in prehrane, ki ne vsebuje živil živalskega izvora. Dogodka se je udeležilo okoli 30 obiskovalcev. Med njimi so bili tako že izkušeni vegani kot tudi tisti, ki jih takšen način prehranjevanja zanima, pa nimajo dovolj znanja, kako se ga lotiti. Slednji so dobili veliko informacij, vsi udeleženci pa so od nadvse življenjskega in kvalitetnega ter strokovnega predavanja veliko odnesli. Med ljudmi je še vedno prisotno precej predsodkov in napačnih informacij o veganstvu, zato je marsikoga presenetilo, da gre za znanstveno podprt način prehranjevanja.

Obiskovalci so se seznanili s projektom Veganski izziv, v katerem se udeleženci 30 dni prehranjujejo po načelih veganstva, pri tem pa jih usmerjajo usposobljeni mentorji, ki jim svetujejo pri izbiri živil. Na ta način lahko udeleženci sami preizkusijo, kaj bi veganstvo pomenilo zanje in kaj bi jim prineslo.

Po predavanju so udeleženci preživeli prijeten večer druženja ob veganskih prigrizkih, ki so, kot so nam zaupali obiskovalci, bili odlični in jih je kaj kmalu zmanjkalo.

FOTO: Dejan Kašnik

Dogodki