Search
Close this search box.

FOTO: Predsednik vlade RS Marjan Šarec v Dravogradu

Ob 9. uri je v skladu s predhodnimi napovedmi Dravograd obiskal predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec, ki je prišel pogledat nastalo situacijo. Pozdravil je pripadnike gasilcev ter Civilne zaščite, na čelu s podžupanom dravograjske občine Antonom Preksavcem ter njeno županjo Marijano Cigalo, katera je Šarcu predstavila nastale razmere, razložila mu je tudi preteklo izkušnjo s poplavami leta 2012. Skupaj so se sprehodili ob Dravi ter si pogledali nekaj kritičnih točk.

Gasilci PGD Dravograd in PGD Šentjanž ter štab Civilne zaščite Dravograd so garali celo noč, a kljub temu ostali dobre volje.

Šarec ob ogledu ugotavlja: »Zadeve so pod kontrolo, civilna zaščita je odreagirala pravočasno, pri tem so izjemnega pomena logistika, dobra komunikacija in usposobljenost ljudi. Stanje se bo v nekaj dneh normaliziralo. Županja me je opozorila na koncesnine, k temu bo potrebno pristopiti in pregledati, kaj se da urediti. Težave so z urejanjem odtokov, struge se ne čistijo pravočasno. Ministrstvo za okolje je že pristopilo k reševanju teh problemov, izdelan je akcijski načrt. Več kot je rednega čiščenja, manj stroškov bo na koncu. Pred šestimi leti je avstrijska stran prepozno odprla zapornico in je bil dotok vode prehiter v prekratkem času, letos je to bistveno boljše, koordinacija boljše teče, prav tako koordinacija teče odlično med našimi službami. Je pa dejstvo, da se dogodek izpred šestih let ne sme ponoviti.«

Predsednik slovenske vlade se je v nadaljevanju odpravil še proti Mariboru in Ptuju, kjer se prav tako bojijo poplav. Za celotno območje Drave sicer ponovno velja oranžni alarm, kar pomeni, da se situacija vendarle obrača na boljše.

Dogodki