Search
Close this search box.

Foto: Potekalo je 32. vseslovensko srečanje pod Najevsko lipo

V Črni na Koroškem je danes potekalo že 32. vseslovensko srečanje pod Najevsko lipo. Na osrednjem delu srečanja je spregovorila predsednica DZ RS Urška Klakočar Zupančič.

Danes, 1. julija 2023 je na Ludranskem vrhu nad Črno na Koroškem potekalo že 32. vseslovensko srečanje pod mogočno lipo. Vsako leto se dogodka udeležijo politiki, predstavniki lokalnih skupnosti, gospodarstveniki in drugi. Letošnje slabo vreme je sicer nekoliko vplivalo na manjše število obiskovalcev, a vseeno se jih je udeležilo nekaj več kot dvesto.

Starodavna lipa je visoka 24 metrov, njeno starost strokovnjaki ocenjujejo na okrog 700 let. Del južne strani oboda manjka, severno stran drevesa pa poraščajo mahovi in lišaji. Nedaleč stran stoji staro znamenje, na katerem je bila še nedolgo tega zapisana letnica 1227.

Županja Občine Črna na Koroškem mag. Romana Lesjak je poudarila, da je to srečanje zelo pomembno, pa ne la občino Črna na Koroškem, ampak za celo regijo in državo.

Že nekaj let se srečanje pod materjo slovenskih lip, kot Najevski lipi rečemo na Koroškem, začenja z omizjem prepoznavnih sogovornikov. Letos so na razmisleku, tokrat z naslovom Brezmejna kultura, sodelovali poleg predsednice DZ še župan Globasnice v Avstriji Bernard Sadovnik, predsednik Zveze slovenskih organizacij Manuel Jug, predsednik Slovenskega prosvetnega društva Zarja iz Železne Kaple Willi Ošina, pesnik in pisatelj ter predsednik Društva bralna značka Slovenije Marko Kravos, etnologinja in zgodovinarka Karla Oder, etnolog in kulturni antropolog Tomaž Simetinger ter gostiteljica srečanja, županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak.

Slavnostna govornica na osrednjem delu srečanja je bila predsednica Državnega zbora Republike Slovenije Urška Klakočar Zupančič in kot poročajo na STA-ju, je ta na razpravi o brezmejnosti kulture izpostavila ugotovitev, da pod Najevsko lipo ni signala mobilne telefonije, in požela aplavz zbranih z idejo, da bi lahko v plenarni dvorani DZ enostavno ukinili signal za telefone. “To bi bilo super. Ker potem bi bili vsi primorani poslušati, se gledati med sabo, se pogovarjati,” je dejala predsednica DZ.

V kulturnem programu je zaigral seveda nepogrešljivi Pihalni orkester Rudnika Mežica Črna, Folklorna skupina KD Gozdar ter Klemen Gorenšek, Lina Rahne in Borut Mori.

Se vidimo prihodnje leto!

V Črni na Koroškem je danes potekalo že 32. vseslovensko srečanje pod Najevsko lipo. Na osrednjem delu srečanja je spregovorila predsednica DZ RS Urška Klakočar Zupančič.