Search
Close this search box.

FOTO: Poligon junakov združil moči slovenjgraških kreativcev

Pri intermedijski inštalaciji v izvedbi Gangl productions, ki na sodoben način prikazuje nekaj najbolj legendarnih kratkih momentov iz slovenske literature,so sodelovali tudi Ministrstvo za kulturo, Knjižnica Ksaverja Meška, Mkc Slovenj Gradec, društvo raum AU in Mladinski Svet Slovenj Gradec.

Poligon junakov predstavlja intermedijsko inštalacijo – razstavo. V prostorih MKC Slovenj Gradec, kjer je v prvih decembrskih dneh potekala svečana otvoritev, so avtorji projekta uprizorili simulacijo fantastičnega poligona junakov, junakov iz slovenske literature, zgodovine, mitologije – Martin Krpan, Kralj Matjaž, Povodni Mož in Urška, Sirota Jerica ter Kekec.

Vsi liki so uprizorjeni na velikem “platnu”. Poleg ogleda projekcije razstava ponuja možnost interakcije z obiskovalci. Že dolgo je v ekipi Gangl production, ki se ukvarja z animacijami, projekcijami in video mapingom, tlela želja, da bi storili odmik od samih video projekcij, video mapingov in da se združijo vizualizacije z interaktivno tehnologijo.

Razmislek je šel v smer, kako vključiti gledalca, da ta postane aktivno vpleten v potek animacij, da s potekom animacij sodeluje in jih tudi sproža. Vsebinsko je projekt osnovan na knjižnih delih iz slovenske literature. Ker se z napredkom spleta, informacij in tehnologije pravila igre za nas, konzumerje zgodb, spreminjajo, zanimivo postaja drugo – VR, računalniške igre, telefoni, aplikacije. Temu primerno so predstavljene klasike naše literature skozi sodobno tehnologijo. Ob tem so združena področja ukvarjanja vseh vpletenih – glasba, zvočna produkcija, animacija, programiranje, tehnologija premika, pripovedništvo, slikarstvo in modeliranje.

Projekt pa je ne nazadnje spodbujal tudi diskurz o literaturi in knjigah. V ta namen smo povabili lokalne šole v sklopu predmeta slovenščina, kjer je pogovor tekel o naši literaturi, značilnostih zgodb in njihovih naukov, ozadij. Mladi učenjaki so iskali odgovore na vprašanja, kot so: »Kaj ste videli? Zakaj je Peter Klepec močan? Kaj se zgodi, ko se bo brada kralja Matjaža devetič ovije okoli mize?« …

Z inštalacijo in interakcijo ustvarjalci projekta spodbujajo zanimanja za tovrstno tradicijo klasičnih del in kulturo branja. „Ker knjige postajajo vedno manj vzburljive za naše čute in čute mladih, je to dobra smer za ohranjanje zgodb, ki ne glede na medij nosijo moralne nauke, teme, vrednote, filozofijo, misli, ki nas kot osebnosti in civilizacijo oblikujejo“, je ob otvoritvi povedal vodja projekta Aleš Gangl.

K sodelovanju so bili povabljeni kreativci in posamezniki iz Slovenj Gradca in regije: Jaka Kotnik, Tomi Gangl (modeliranje, 3d animacija), Urška Čerče (pripoved, organizacija in logistika), Luka Kotnik (pripoved), Aleš Gangl (glasba, glasbena produkcija). Pri projektu so sodelovale tudi sveže “mlade moči”: Maja Bračič (vokal) in Elijah Hlastan, ki je spisal program in poskrbel za tehnologijo premika. Zahvala gre vsem omenjenim in strokovnemu vodstvu knjižnice (Draga Ropič, Vesna Penšek in Darja Hribernik), ki so sodelovali pri pisanju informativnih tekstov o delih ter Mitji Javorniku in Urošu Pajenku iz Mkc Slovenj Gradec, kjer so nam zagotovili prostor in potrebno infrastrukturo.

Potujoča razstava bo v Mkc Slovenj Gradec na ogled do 17. decembra, nato pa se seli v knjižnico Ksaverja Meška, kjer bo na ogled do konca leta. Prisrčno vabljeni k ogledu!

 

Dogodki