Search
Close this search box.

Foto: Pihalni orkester železarjev Ravne je priredil vrhunski dobrodelni glasbeni večer z imenitnimi gosti

V soboto se je na Ravnah na Koroškem odvil čudovit glasbeni večer z dobrodelno noto in mnogimi glasbenimi presežki. Priredil ga je Pihalni orkester železarjev Ravne, ki je še enkrat več dokazal, da je glasba njihovo izjemno in največje poslanstvo ter da si več kot zaslužijo prenovljeni Glasbeni dom, ki ga je uničila silovita ujma. Ni igrala samo glasba, ampak tudi srca vseh, ki so bili tam.

V ujmi, ki je ne pomnimo, je žal utrpel ogromno škodo tudi Glasbeni dom Pihalnega orkestra železarjev Ravne. Uničene so bile notranjosti prostorov, vrata, podboji, podi pisarn, pohištvo, klimatske naprave, neprecenljivi notni arhiv in številni drugi drobni inventar. Izguba za njih ni le materialne narave, ampak ima tudi veliko čustveno vrednost, saj v tem prostoru preživijo številne ure, ko skupaj ustvarjajo glasbo.

Sanacija glasbenega doma bo dolgotrajen in zahteven proces, ki bo terjal veliko finančnih sredstev. Kljub njihovemu trudu in prizadevanju za zagotovitev potrebnih sredstev, sami ne zmorejo pokriti vseh stroškov, povezanih z obnovo. Zato so se odločili organizirati tudi dobrodelni koncert, ki se je odvil preteklo soboto, 7. oktobra 2023, ob 19. uri, v Športni dvorani pri OŠ Prežihovega Voranca.

Menijo, da je kljub slabim dogodkom potrebno gledati pozitivno naprej in zazvenel je čudovit glasbeni uvod s skladbo “What a Wonderful World”, ki jo je prvič izvajal legendarni Louis Armstrong leta 1967. Pesem omenja tople občutke med ljudmi, prijazne obraze in slišanje otroškega smeha. V njej je opisana tudi lepota sveta, s poudarkom na preprostih stvareh, ki pogosto ostanejo neopažene, kot so zelena drevesa, rdeče rože, modro nebo in barvita mavrica …

Nastopili so vrhunski glasbeniki in vokalisti, nekateri domači talenti in znana imena. Med njimi Marjana Mlinar, Damjan Zih, Brigita Šuler, Matjaž Mrak, Milan Kamnik, Eva Hren, Alenka Godec in Vera Trafella.

V celotnem glasbenem večeru je orkester skupaj s solisti, ki so tokrat bili Anej Gorenjak, Filip Dihpol, Srečko Kovačič in Marko Petek, poskrbel za nekaj glasbenih presežkov. Še posebej ganljiv je bil nastop Srečka Kovačiča, ki je z očarljivim klarinetom, očaral z Avsenikovo “Veter nosi pesem mojo”

Srečko in Gregor Kovačič.

Voditeljica večera – Anja Vajde je v imenu orkestra zaključila z zahvalo mnogim, ki so pomagali pri izvedbi koncerta, pa tudi vsem, ki so kakorkoli pomagali orkestru v težkih dneh po ujmi: “V teh težavnih časih po poplavi se želimo iz srca zahvaliti vsakemu posamezniku in organizaciji, ki ste nam nudilo oporo. Iskrena hvala vsem nastopajočim, ki ste brezpogojno odpovedali svoje honorarje. Neprecenljiv prispevek so dali gasilci, prostovoljci ter orkestri po celi Sloveniji, ki so priredili dobrodelne koncerte za zbiranje sredstev. Posebej se želimo zahvaliti 10 letni Eli Kolar, ki je s prodajo zapestnic in drugih izdelkov zbrala in darovala več kot 1.600 evrov. Iskreno se zahvaljujemo našim prijateljem, bivšim članom, poslovnim partnerjem in kmetom. Vsem, ki ste nam pomagali v katerikoli obliki se globoko zahvaljujemo. Vaša neomajna solidarnost in podpora sta neizmerno cenjeni. Naj bo to naš skupen spomin na moč skupnosti. Hvala vsem. Z vso iskrenostjo in hvaležnostjo se zahvaljujemo vsakemu izmed vas, ki boste danes podprli obnovo našega dragocenega glasbenega doma. V veliko čast nam bo, ko vas bomo lahko povabili na slavnostno ponovno otvoritev. Morda skupaj doživimo kakšen čaroben glasbeni trenutek. Z veseljem pričakujemo naše snidenje! Meni pa preostane le še to, da se vam zahvalim za pozornost in vaše odprto srce. Srčnost in skrb za sočloveka delata ta svet lepši.

Ob koncu so združili moči vsi vokalisti in ob zvokih imenitnega orkestra zapeli skladbo Moja dežela, avtorja Janija Goloba, ki je požela stoječe ovacije navdušenega občinstva. Bil je prelep večer!

Dogodki

V soboto se je na Ravnah na Koroškem odvil čudovit glasbeni večer z dobrodelno noto in mnogimi glasbenimi presežki. Priredil ga je Pihalni orkester železarjev Ravne, ki je še enkrat več dokazal, da je glasba njihovo izjemno in največje poslanstvo ter da si več kot zaslužijo prenovljeni Glasbeni dom, ki ga je uničila silovita ujma. Ni igrala samo glasba, ampak tudi srca vseh, ki so bili tam.