Search
Close this search box.

FOTO: Okrogla miza o razvoju občine Ravne in koroške regije

V mladinskem hotelu Punkl je v ponedeljek, 5. novembra, potekala okrogla miza o razvoju občine Ravne v luči razvoja regije Koroška, spregovorili so tudi vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat, podjetnik Boštjan Gorenšek ter strokovnjak za evropske projekte Matej Lorenci, razpravo je povezovala županska kandidatka za občino Ravne Mojca Erjavec. Govorci in občinstvo so se strinjali, da bi bilo treba koroške občine med seboj bolj povezati ter tako v prestolnici bolj glasno zastopati koroške interese. Za to bi bilo treba bolj jasno opredeliti vizijo razvoja regije, v kateri trenutno peša razcvet turizma, pa tudi mladi se še vedno vse preveč odseljujejo v center države ali v sosednjo Avstrijo.

Govorci so izpostavili pomen dobre cestne povezave, ki bi morala delovati v obe smeri in poleg pretoka dobrin in blaga omogočati tudi pretok znanja in strokovno usposobljenih kadrov, ki jih regija potrebuje za nadaljnji razvoj. Več teže bi imel koroški glas v Ljubljani, če bi za njim stali združeni vsi prebivalci te – morebiti nekoč ne zgolj statistične – regije. Zgled so nam lahko sosednje države, denimo avstrijski Vulkanland, kjer je več deset povezanih občin ustvarilo zgodbo o turističnem in gospodarskem uspehu.

Glede gospodarskega položaja so zbrani pripomnili, da bi lahko prek vajeniškega sistema izobraževanja mlade spodbudili k poklicem, ki so v pomanjkanju, kar pa bi bilo treba povezati s sodelovanjem s koroškimi podjetji in občinami, ki lahko pomagajo pri štipendiranju. Da bi se mladi manj odseljevali, bi občina lahko ustvarila bolj spodbudno okolje s subvencijami za vrtce in pomočjo pri stanovanjski problematiki.

Dotaknili so se tudi nezainteresiranosti za politiko ter si zaželeli več vključevanja vseh skupin javnosti v družbene tematike, kar je mogoče doseči le dolgoročno s prenašanjem tradicij, vrednot in zavedanja o pomenu dialoga, ki se začne že v družini. Koroška trma bo za mušter in za spodbudo pri nadaljnjih podobnih dogodkih, ki si jih tako na Ravnah kot širše želijo vsi včeraj zbrani.

Dogodki