FOTO: Odprli čebelarski paviljon Medena zgodba, ki na svojevrsten način prikazuje delo čebel, čebelarja in sadove njunega skupnega dela

Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) je danes v Lukovici uradno odprla čebelarski izobraževalno informativni paviljon Medena zgodba, ki bo obiskovalca na poseben način popeljal skozi življenje čebel. Paviljon, ki je delo Čebelarske zveze Slovenije, je prevozni čebelnjak, namenjen izobraževanju, predstavitvi in promociji slovenskega čebelarstva in medenih izdelkov. Z njim nameravajo gostovati tako po Sloveniji kot tudi v tujini.
Paviljon Medena zgodba obiskovalca ne bo pustil ravnodušnega, ne podnevi in tudi ne ponoči, saj poseben osvetlitveni ambient poudari medene kapljice v satju, ki so nameščene na zunanjosti paviljona, pa tudi motivi vgravirani v steklu, ki so v notranjosti paviljona.

Polovica notranjega dela paviljona je namenjena predstavitvi čebeljih panjev in tehnologiji pridelave medu. V panjih so prikazane čebele, in sicer prek posebnih video vsebin na zaslonih v satih, so v sporočilu za javnost pojasnili v ČZS.

Pod panjem je nameščena čebelarska tehtnica z vremensko postajo in video nadzorom zunanjosti paviljona. V nadaljevanju je predstavljeno točenje medu, skladiščenje medu ter njegovo pakiranje po vseh standardih varne in zdrave pridelave hrane. Izpostavljene so tudi ključne informacije o čebelah in čebelarstvu.

FOTO: Čebelarska zveza Slovenije. Paviljon je prevozni čebelnjak namenjen izobraževanju, predstavitvi in promociji slovenskega čebelarstva ter medenih izdelkov. Opremljen je z najsodobnejšo video in zvočno tehniko. V čebelji svet nas popelje s pomočjo vida, vonja, tipa in na koncu tudi okusa, s prav posebno medeno postajo.

Drugi del notranjosti paviljona je namenjen predstavitvi vseh čebeljih pridelkov. Poleg prodajnega pulta je prostor za pokušanje različnih vrst medu. Za ta namen so razvili posebno degustacijsko postajo.

Na zunanji strani paviljona so poleg degustacijske postaje nameščene tablice, na katerih so predstavljene vrste medu, vsi čebelji pridelki, avtohtona kranjska čebela in pomemben segment slovenskgea čebelarstva – apiterapija.

Na drugi strani paviljona so na časovnem traku predstavljeni poudarki o zgodovini čebelarstva. Tradicionalnost slovenskega čebelarstva je prikazana s poslikavo panjskih končnic in pročelji panjev AŽ. Najmlajši pa bodo lahko prek didaktičnih iger spoznavali ključne posebnosti o čebelah, so pojasnili v ČZS.

Oblikovalci paviljona so med drugim poskrbeli tudi za posebno osvetlitev, ki poudari medene kapljice v satju, nameščene na zunanjosti paviljona.

Kot je ob odprtju paviljona dejal predsednik ČZS Boštjan Noč, bo šlo za pravo medeno zgodbo, prek katere bodo lahko ljudje spoznali čebelarstvo v pravem pomenu besede. “Ponosen sem, da smo odprli novo zgodbo, ki bo gostovala po Sloveniji in, verjamem, tudi v tujini,” je dodal.

FOTO: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Odprtja se je udeležil tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek. Kot je poudaril, so dosedanje tovrstne promocijske dejavnosti pomembno prispevale k promociji čebelarstva. “Prepričan sem, da bomo vsi obiskovalci paviljona začutili pomen ohranjanja narave, da bodo lahko čebele preživele tudi v sodobnem času,” je dejal.

Dejavnosti s paviljonom se veseli tudi vodja delovne skupine za pripravo paviljona Aleš Bozovičar. “Potoval bo od sejma do sejma in predstavljal čebelarstvo,” je pojasnil.

Vir: STA, Čebelarska zveza Slovenije

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije