Search
Close this search box.

FOTO: Na proslavi ob občinskem prazniku v Mežici podelili občinska priznanja

»Proslava ob občinskem prazniku Občine Mežica, na dan, ko goduje Sv. Barbara, zaščitnica rudarjev, 4. decembru, je minila v znamenju slovesne podelitve občinskih priznanj. Prireditev so z glasbenimi točkami obogatili Dejan Dimec-Dimmi in Družina Kobolt. Ekipa Javnega kulturnega zavoda Narodni dom Mežica, ki je predstavo pripravila, se je ob 100. obletnici enega največjih slovenskih pisateljev dotaknila tudi Ivana Cankarja in njegovih del, Cankarjevo Skodelico kave in odlomek iz knjige Bela krizantema, je upodobil Žiga Berložnik. Prejemniki priznanj na področju športa, ki jih podeljuje Občinski svet Občine Mežica, prejemniki županovega priznanja in prejemniki zlatega grba Občine Mežica so poleg priznanja prejeli še belo krizantemo, ki ima simboličen pomen.«

»Ob 24. prazniku Občine Mežica smo tako lahko skupaj preleteli dobro in slabo, obeležili dosežke, nagradili zaslužne – v kraju, ki nas povezuje, saj drug drugemu hote ali nehote sooblikujemo dom, bližnje odnose, življenje. Utripamo s krajem, v katerem živimo, delamo…tako se zdi, da še vedno drži Cankarjev zapis: »Če kdaj, v teh časih je potreba, da si zvesto pogledamo iz obraza v obraz, da si sežemo v roke, se strnemo v eno vrsto«, so sporočili iz Občine Mežica.

In kdo so prejemniki občinski nagrad in priznanj?

Priznanje za perspektivno športnico leta je prejela Neža Mori, članica Atletskega kluba Ravne na Koroškem, ki se je v štirih letih udeležila številnih tekaških tekmovanj v Sloveniji in Avstriji. Že v začetku leta je na tekmovanju zimskega kros pokala koroško-štajerske lige v Avstriji dosegla skupno 1. mesto v kategoriji deklic letnik 2009/2010. V spomladanskem času se je udeležila teka zdravja v Slovenj Gradcu in dosegla 3. mesto, 1. mesto pa je ponovno zasedla že na naslednjem tekmovanju v Blagušu, uspešna je bila tudi pri teku na daljši razdalji – v kategoriji deklic do 19 let je zmagala. Kljub vsakodnevnim intenzivnim kondicijskim treningom, Neža ni počivala niti v poletnih mesecih, tek je namreč nepogrešljiv del njenega vsakdana. Najvišje stopničke se kar vrstijo, prvo mesto je dosegla tudi konec septembra v kraju Gospa Sveta na Gosposvetskem polju. Šport je način življenja, tudi Nežinega, poleg teka namreč zelo rada tudi smuča v okviru Smučarskega kluba Črna na Koroškem. Visoko motivirani perspektivni športnici leta, ki dosega zavidljive rezultate, bo prejeto priznanje gotovo spodbuda na njeni nadaljnji športni poti.

Priznanje za športnika leta je prejel Luka Plaznik, ki se že vrsto let ukvarja z judom in posega po najvišjih mestih. Že leta 2013 je bil na državnem prvenstvu v deseterici, dosegel je peto mesto. V lanskem letu je v Kata borbah v dveh kategorijah osvojil naslov državnega prvaka, v kategoriji KATAME NO KATA pa drugo mesto. V letošnjem letu si je naslov državnega prvaka priboril kar v treh kategorijah Kata borb. Ob bok številnim odličnim uvrstitvam  je na evropskem prvenstvu v mesecu maju v članski kategoriji KATAME NO KATA 1G osvojil naslov evropskega podprvaka, kar ga je popeljalo na svetovno prvenstvo v Cancun, Mehiko, od koder se je vrnil z odličnim petim mestom. Luka je kot trener juda vrsto let svoje znanje prenašal tudi na mlajše generacije. Zaradi dosežkov na mednarodnih tekmovanjih v judu in ostalih odličnih rezultatov, zaradi predanosti in vztrajnosti si priznanje za športnika leta nedvomno zasluži.

Plaketo za življenjsko delo na področju športa je prejel Vladimir Ovnič, za njegovo prostovoljno pomoč, predanostjo športu in doprinos k razvoju športnih dejavnosti v občini. Bil je tudi soustanovitelj in dolgoletni član Športne zveze Mežica, vse do njene ukinitve. Izjemno aktiven je bil tudi kot član izvršnega odbora tekaškega kluba Grča ter izvršnega odbora Tenis kluba Mežica. Od leta 1995 do leta 2001 je kot predsednik Tenis kluba Mežica poskrbel za celostno ureditev tenis igrišča v Mežici, v tem času je bilo namreč  igrišče v celoti obnovljeno, urejena je bila razsvetljava, postavljene so bile klubske hišice. Obnovljeno igrišče je omogočilo kvalitetnejšo izvedbo teniških turnirjev in občanom ponudilo možnost rekreativnega tenisa. V obnovo je bilo potrebno vložiti veliko prostega časa in volje. Volje pa Vladimirju Ovniču nikoli ne zmanjka, od leta 2016 namreč ponovno vodi Tenis klub Mežica.

Zlati grb Občine Mežica, ki ga podeljuje Občinski svet občine najzaslužnejšim občanom, samostojnim podjetnikom, pravnim osebam, društvom in organizacijam, ki so s svojim delom znatno prispevali k razvoju in ugledu kraja so prejeli;

Nenad Donau, za njegov bistven prispevek k vzpostavitvi, razvoju in delovanju sistema Zaščite in reševanja v Občini Mežica, ki je študijsko pot začel na Visoki policijsko – varnostni šoli v Ljubljani, kjer je z diplomo pridobil strokovni naziv diplomirani varstvoslovec. Opravil je usposabljanje s področja policijske taktike in vodenja v Gotenici. V obdobju 2003 do 2004 je bil kot svetovalec zaposlen na Občini Mežica. V letu 2006 je na Fakulteti za policijsko – varnostne vede pridobil naziv specialist poslovno-varnostnega managementa. Vzporedno je študiral na univerzitetnem študijskem programu varstvoslovje in pridobil strokovni naziv univerzitetni diplomirani varstvoslovec. Je doktorski kandidat na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru. Nenad Donau je bil zaradi svojega strokovnega znanja leta 2011 imenovan za zunanjega strokovnega sodelavca Civilne zaščite – sil za zaščito in reševanje Občine Mežica in člana OŠC. Aktivno je sodeloval pri vzpostavitvi sistema zaščite in reševanja v občini in vseskozi pomembno prispeval k njegovemu uspešnemu in učinkovitemu delovanju. Sodeloval je pri pripravi sporazuma o čezmejnem sodelovanju PGD Mežica in sosednjih PGD v Pliberku. Za požrtvovalno in uspešno opravljanje nalog zaščite, reševanja in pomoči je leta 2016 s strani Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje prejel bronasti znak Civilne zaščite.

Mag. Vida Potočnik je za dolgoletno, v trajnostni razvoj lokalnega okolja usmerjeno strokovno delo, ki ga je dopolnjevala z družbeno aktivnim delovanjem, s katerim je znala motivirati tudi druge ljudi dobre volje v ideji, da lahko vsak prispeva po svojih zmožnostih za boljši jutri, prejela zlati grb občine.

Franc Oto – za njegovo dolgoletno udejstvovanje in prostovoljno delo v kraju ter bistven prispevek k bogatitvi kulturnega življenja v občini Mežica.

Mirko Vačun – njegovo delo je pomemben prispevek k razvoju kraja in ohranjanju delovnih mest v Mežici.

Jožef Grauf – Za njegov bistven prispevek k razvoju zborovskega petja v občini.

Priznanje župana je šlo v roke Prostovoljnemu gasilskemu društvu Mežica, ob 120 letnici delovanja, z obrazložitvijo. »V teh letih se je v društvu zvrstilo mnogo generacij gasilcev, ki so se kalili v humanem in požrtvovalnem delu, pri katerem jih je vedno vodil en sam cilj – pomagati ljudem. Iskrena zahvala gre najprej tistim, ki so pred 120. leti spoznali potrebo po takšnem društvu in ga ustanovili, iskrena zahvala pa tudi vsem ostalim, ki ste skozi leta delovanja v društvu za gasilstvo žrtvovali in darovali ves svoj prosti čas, energijo in svoje srce. Gasilci ste junaki včerajšnjega, današnjega in jutrišnjega dne. To ste nazadnje dokazali tudi pred nekaj dnevi pri gašenju požara, ki bi se lahko brez vaše uspešne intervencije, razširil na širše mestno jedro ter povzročil nepopravljivo škodo. Spoštovani gasilci, člani Prostovoljnega gasilskega društva Mežica, priznanje občine Mežica je namenjeno vsem vam, z njim pa vam izkazujemo našo hvaležnost in zasluženo spoštovanje. Naj bo vaš visoki jubilej spodbuda za nesebično delo tudi naprej in naj naši člani Prostovoljnega gasilskega društva Mežica tudi v bodoče slišijo vsak, še tako slaboten klic “NA POMOČ”.«

Na prireditvi so podelili tudi posebno priznanje, ki ga je iz rok župana prejel Ivan Peterlin zamejski  športni delavec, ki že 30 let sodeluje pri krepitvi vezi med zamejskim Amaterskim športnim združenjem AŠZ SLOGA iz Opčin pri Trstu in Občino Mežica.

»Ivan Peterlin, dolgoletni funkcionar in gonilna sila zamejskega Amaterskega športnega združenja AŠZ SLOGA iz Opčin pri Trstu, je že pred 30. leti navezal stike z našo lokalno skupnostjo in od takrat vsako leto, pod njegovim vodstvom v naš kraj na poletne priprave prihajajo mladi zamejski športniki. V teh letih se je med nami stkala trdna vez, ki je že zdavnaj prerasla v iskreno prijateljstvo in neizmerno veselje ob vsakoletnem snidenju. Ivan Peterlin je pred leti o nas zapisal, če povzamemo: »Kraj Mežica je zaradi svoje lepote, prijaznosti in gostoljubnosti ljudi, zaradi vsebin, ki so mladim ljudem blizu, za velik del slovenskih odbojkaric in odbojkarjev iz Trsta čaroben kraj. Mežica nudi odlične pogoje za preživetje lepih počitnic in za športno rast. Sijajna telovadnica, lepo urejena zunanja igrišča, pešpoti, Dom Peca – Center za šolske in obšolske dejavnosti na Bregu, vse našteto predstavlja edinstveno mešanico, ki naše mlade navdušuje in iz leta v leto privablja v Mežiško dolino. Dragi Mežičani, ne boste se nas rešili kar tako.« S temi besedami gospod Peterlin dokazuje, da je tudi odličen promotor Koroške, našega kraja in ljudi, za kar smo mu iskreno hvaležni.«

 

Vir: Občina Mežica

Dogodki