Search
Close this search box.

FOTO: Mlad Korošec navdušuje s svojo zbirko rastlin

Mežičan Jan Robin, po izobrazbi kemik, v preteklosti pa tudi en izmed glavnih akterjev oddaj Infodrom in Dobro Jutro z nacionalne televizije, se rastlinam posveča že dolga leta, v zadnjem času pa svoj hobi uspešno predstavlja tudi na Instagramu, kjer ima že prek 22 tisoč sledilcev.

V svoji zbirki ima trenutno okrog 70 rastlin, vse necvetoče, saj meni, da so cvetoče markantne le, ko cvetijo. Tudi nas je zanimalo kako se je njegova botanična zgodba sploh začela, več o tem in njenem poteku pa si lahko preberete v nadaljevanju.

Kdaj ste se začeli resneje posvečati rastlinam?

Rastline so del mene že od otroštva. Resneje sem se začel ukvarjati z njimi, ko sem se preselil v svoje stanovanje in ga začel opremljati. Po naključju je nastala prva fotografija, ki sem jo objavil na Instagramu. Ko sem videl, da je požela velik uspeh, sem začel ugotavljati, da je veliko mladih, ki jih zanimajo sobne rastline – in tako je moj hobi počasi prerasel v nekaj več.

Kaj vas je pri njih najbolj pritegnilo?

Pri rastlinah me najbolj fascinira spremljanje njihovega napredka, kako delujejo na prostor, kako lahko ena velika lončnica poživi dnevno sobo. Vse to me vedno znova preseneti, navduši.

Kot bivši voditelj informativne oddaje na nacionalki imate tudi izkušnje z nastopanjem pred kamerami, ste razmišljali, da bi posneli kakšno oddajo?

Vsekakor televizija je medij, ki ga težko pozabiš. Sam sem bil del te zgodbe več kot pet let in in večkrat v šali rečem,da bi bila moja sanjska služba delo na televiziji, kjer bi imel svojo oddajo o rastlinah.

Kaj pa o odprtju trgovine ali rastlinjaka?

Tudi o tem občasno razmišljam, vendar zaenkrat ostaja samo pri idejah. Prej se mi zdi, da bi Slovenci potrebovali eno dobro sodobno knjigo o sobnih rastlinah.

Se s svojimi rastlinami udeležujete tudi kakšnih razstav?

Pogosto obiščem sejme o sobnih rastlinah in interior designu, kjer se izobražujem o trendih in smernicah pri sobnih rastlinah. Opažam, da stare sorte rastlin spet prihajajo v modo, sploh pa me veseli, da si mladi želijo vedno več zelenja v svojih domovih.

Pretekli mesec je skupnost Boys with plants izdala prvo knjigo, katere naslovnico krasite tudi vi. Za kakšno vrste knjigo gre in o čem se lahko bralci podučijo iz nje?

Res je, v začetku meseca je v Avstraliji končno izšla knjiga Boys with plants. V njej je predstavljenih 50 fantov s svojimi rastlinami s celega sveta. Med njimi sem tudi jaz, in doletela me je ta čast, da je moja fotografija na naslovnici knjige, ki bo v Evropi predstavljena v mesecu marcu. Knjiga predstavlja fante, ki se ljubiteljsko ukvarjamo z rastlinami, v njej so opisi naših rastlin in stila, ki se ga pri našem vrtnarjenju poslužujemo.

Obstaja kakšna rastlina, ki bi si jo v svoji zbirki še posebej želeli?

Hehehe…seveda, nikoli nimaš toliko rastlin, da ne bi mogel imeti še ene. Na mojem seznamu je prva, ki si jo želim prav gotovo Strelitzia nicolai. Imel bi tudi Monstero variegato, pa Philodendron xanadu. Ampak vse ob svojem času.

Kako pa vaš hobi sprejemajo prijatelji in družina, vas podpirajo? Ste nad botaniko navdušili tudi koga izmed njih?

Vsi moji me podpirajo in so navajeni, da jih vedno znova obdarujem z rastlinami. Tudi v službi, kjer delam kot kemik v prodaji, sem poleti organiziral delavnico, ki sem jo poimenoval Moja rož’ca naj pri tebi raste, kjer smo si s sodelavci izmenjali rastline, ki so se nam v letih namnožile, s tem pa smo ozelenili tudi naše pisarne. Življenje v zelenem dobro vpliva na naše razpoloženje in verjetno mi bo marsikdo pritrdil, da ni boljšega kot se po napornem dnevu sprostiti med svojimi sobnimi rastlinami.

 

Dogodki