Search
Close this search box.

FOTO: Med najuspešnejšimi v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju tudi Korošci

Planinska zveza Slovenije je na alpinistično-plezalnem večeru 30. januarja na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani podelila priznanja za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju za leto 2018. Med prejemniki priznanj so tudi Korošci – Janja Garnbret, Gregor Vezonik in Tanja Glušič.

Najuspešnejša paraplezalka Tanja Glušič s trenerjem Jurijem Ravnikom, načelnikom KŠP PZS Alešem Pircem in predsednikom OKS-ZŠZ Bogdanom Gabrovcem

Za življenjsko delo v alpinizmu so se poklonili Stazi Černič in Danici Blažina, Marija Jeglič je postala naj alpinistka, Aleš Česen in Luka Stražar najuspešnejša alpinista. V športnem plezanju sta lovoriko osvojila Janja Garnbret in Jernej Kruder, v lednem plezanju Maja Šuštar in Jaka Hrast, najuspešnejši turni smučar je Luka Kovačič.

Namen izbora Planinske zveze Slovenije (PZS) ter njenih komisij za alpinizem, športno plezanje in gorske športe je ovrednotiti najkakovostnejše alpinistične vzpone, vrhunske športnoplezalne dosežke in uspehe v lednem plezanju in turnem smučanju ter javnosti predstaviti najvidnejše dosežke v teh športnih panogah.

Zbrane je uvodoma pozdravil Bogdan Gabrovec, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez, ponosno jim je čestital tudi predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan: “Za nami je še eno uspešno leto na športnem področju, na kar smo upravičeno ponosni. Že dolgo smo alpinistična velesila, z urejenim sistemom šolanja alpinistov, z novimi vrhunskimi dosežki, s kar dvema alpinistoma svetovnega razreda in spet se lahko pohvalimo s prejemnikom zlatega cepina. Pri športnem plezanju, ki bo prvič na sporedu olimpijskih iger leta 2020 v Tokiu, so naši obeti več kot dobri, če sodimo po bogati beri medalj plezalcev na največjih tekmovanjih v pretekli sezoni. Pohvaliti velja tudi dosežke v tekmovalnem turnem smučanju in lednem plezanju, v obeh disciplinah pa si moramo prizadevati za razširitev tekmovalne baze.”

Prejemniki priznanj za vrhunske dosežke v alpinizmu Matevž Štular, Marija Jeglič, Luka Stražar in Aleš Česen z načelnikom KA PZS Petrom Bajcem in predsednikom PZS Jožetom Rovanom

Najuspešnejši alpinisti leta 2018

Najuspešnejša alpinistka preteklega leta je Marija Jeglič (AO PD Ljubljana-Matica), ki je več zaporednih dobrih sezon kronala s pestrim naborom smeri, med katerimi so izstopale prvenstvene v navezi s Silvom Karom, s soplezalci iz Slovenske mladinske alpinistične reprezentance pa je lani prvič plezala na zahtevnejši odpravi, in sicer na Kavkazu. Najuspešnejša alpinista 2018 Aleš Česen (Alpski gorniški klub) in Luka Stražar (Akademski AO) sta z vzponom prek več desetletij oblegane nepreplezane severne stene Latoka 1, ki sta ga opravila z Britancem Tomom Livingstonom, poskrbela za enega največjih dosežkov svetovnega alpinizma lanskega leta. Najperspektivnejši alpinist Matevž Štular (AO PD Ljubljana-Matica) je prepričal z raznovrstnimi vzponi v različnih gorstvih oz. stenah v Sloveniji, na Norveškem, v Gruziji in Severni Ameriki. Komisija za alpinizem PZS je priznanja za posebne dosežke v alpinizmu podelila Gašperju Pintarju (AO PD Ljubljana-Matica), Luki Krajncu (AO PD Celje-Matica) in Luki Lindiču (AO PD Celje-Matica) ter izpostavila tudi alpinistične dosežke mladega in prespektivnega Bora Levičnika (AO PD Ljubljana-Matica).

Staza Černič in Danica Blažina, prejemnici priznanja za življenjsko delo v alpinizmu

Prejemnici priznanja za življenjsko delo v alpinizmu sta Staza Černič in Danica Blažina, predstavnici povojne generacija alpinistk, ki je v Sloveniji v primerjavi z moškimi soplezalci ledino orala dvakrat – prvič zato, ker ni imela enakopravnih možnosti v izobraževanju in pri plezanju, drugič zato, ker je bilo takrat povsem jasno, kdo bo ostal doma ter skrbel za otroke in gospodinjstvo. Obe sta znali vsaka na svoj način iz te situacije izvleči največ, kolikor je bilo mogoče. Staza Černič je bila s svojimi solo vzponi v francoskih Alpah po vojni sploh prva ženska v naši nekdanji skupni državi, ki je v teh delih Evrope lahko plezala. In tam je opravila vzpone, ki so bili v tistem času tako vrhunski, da ji francoski gorski vodniki najprej niso verjeli, da jih je opravila sama. Danica Blažina je prvo prvenstveno smer preplezala, še preden se je udeležila plezalnega tečaja za ženske v Vratih leta 1949. V naslednjih šestih letih je nanizala še 10 prvenstvenih smeri, celo vrsto izjemno težkih plezalnih vzponov in bila prva ženska po Pavli Jesih v Čopovem stebru. Obe sta predstavnici generacije plezalk, ki so močno zaznamovale obdobje po vojni s svojo ljubeznijo do plezanja, ki je nič ni moglo zaustaviti. 

Najuspešnejša športna plezalca 2018 Jernej Kruder in Janja Garnbret ter Janjin trener Gorazd Hren

Najuspešnejši športni plezalci leta 2018

Najuspešnejša športna plezalka je že tretjič zapored Janja Garnbret (Šaleški AO), svetovna prvakinja 2018 v balvanskem plezanju in olimpijski kombinaciji, podprvakinja v težavnosti ter skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji, okronana tudi za slovensko športnico leta 2018. Najuspešnejši športni plezalec Jernej Kruder (ŠPO PD Celje-Matica) je v pretekli sezoni štirikrat stal na zmagovalnih stopničkah in je prvi Slovenec s skupno zmago svetovnega pokala v balvanih. Priznanja športnim plezalcem za vrhunske dosežke na tekmovanjih so prejeli Katja Kadić (PK Škofja Loka), peta balvanistka sveta, Mia Krampl (AO PD Kranj) za članske in mladinske uspehe, Tjaša Kalan (AO PD Kranj), skupno šesta v SP v težavnosti, Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica) z vrsto odličij na mladinskih olimpijskih igrah in prvenstvih, Mina Markovič (ŠPK Plus), skupno osma v SP v težavnosti, Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica), skupno tretji v SP v težavnosti in peti na svetovnem prvenstvu, in Gregor Vezonik (AK Ravne na Koroškem), ki je lani osvojil svojo prvo zmago svetovnega pokala in bronasto kolajno na svetovnem prvenstvu v balvanih. Trenersko priznanje si je zaslužil trener Garnbretove Gorazd Hren, tudi selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju.

Prejemniki priznanj za vrhunske dosežke na tekmovanjih Katja Kadić, Mia Krampl, Tjaša Kalan, Vita Lukan, Domen Škofic in Gregor Vezonik z načelnikom KŠP PZS Alešem Pircem in predsednikom OKS-ZŠZ Bogdanom Gabrovcem

Priznanja perspektivnim športnim plezalcem za rezultate na svetovnem in evropskem mladinskem prvenstvu ter tekmah evropskega mladinskega pokala so prejeli Betka Debevec (PK Kamnik), Letija Fajfar (AO PD Kranj), Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica), Lučka Rakovec (ŠD Proteus), Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak Maribor), Lana Skušek (ŠPO PD Komenda), Tjaša Slemenšek (Šaleški AO), Lucija Tarkuš (AK Impol Slovenska Bistrica) in Žiga Zajc (PS Ascendo PD Grosuplje). Priznanja najuspešnejšim v paraplezanju so prejeli Tanja Glušič (AK Ravne na Koroškem) in Gregor Selak (DRPK), oba za bronasto kolajno na paraplezalnem svetovnem prvenstvu, ter Jurij Ravnik, trener Glušičeve in selektor paraplezalne reprezentance.

Najuspešnejši v lednem plezanju in turnem smučanju 2018

Najuspešnejša ledna plezalka je Maja Šuštar (AO PD Domžale), skupna zmagovalka slovensko-hrvaško-srbskega pokala in skupno peta v evropskem pokalu v lednem plezanju, kjer je v skupnem seštevku drugo mesto osvojil Jaka Hrast (AO PD Domžale), najuspešnejši ledni plezalec 2018. Za najuspešnejšega turnega smučarja je bil imenovan Luka Kovačič (Društvo za razvoj turnega smučanja), ki je lani na svojem prvem evropskem prvenstvu dosegel četrto mesto v vzponu v kategoriji mlajših članov.

Najuspešnejši ledni plezalec 2018 Jaka Hrast, najuspešnejši turni smučar Luka Kovačič in Miha Habjan, ki je prevzel priznanje za najuspešnejšo ledno plezalko Majo Šuštar, z načelnico KGŠ PZS Jasno Pečjak in pedsednikom PZS Jožetom Rovanom

 

Prejemniki priznanj so povedali …

STAZA ČERNIČ, prejemnica priznanja za življenjsko delo v alpinizmu: “To so stvari, ki dajo človeku ogromno, vsaj meni so dale ogromno. Najbolj ponosna sem, da sem preživela v steni Ailefroide, da sem ostala živa po štirih dneh in treh nočeh. Nikoli nisem iskala priznanja, bila sem, kakršna sem bila, a danes mi priznanje za življenjsko delo v alpinizmu kar nekaj pomeni. Tolikokrat sem bila v dvomih glede alpinizma, a mislim, da je bilo vredno.”

DANICA BLAŽINA, prejemnica priznanja za življenjsko delo v alpinizmu: “Ne bom se hvalila z dosežki, saj sem plezala zaradi ljubezni do gora. Vesela sem, da mladi znajo ceniti te stvari in jih dajejo v svet. Bila sem začetnica, ki je ponavljala smeri naših prednikov, nekaj smeri pa je bilo prvenstvenih. Nikoli nismo imeli denarja, da bi lahko šli v tujino in naredili velike stvari v tistem času. Plezam pa še vedno – če le morem nekje nekam. Priznanje mi pomeni veliko, to je moje življenjsko delo ne le v alpinizmu, ampak tudi za delo z otroki, ki sem jih vodila na tabore in smučala z njimi, z morja smo šli v hribe in mislim, da so ti otroci v svoje življenje odnesli velike stvari.”

MARIJA JEGLIČ, najuspešnejša alpinistka 2018: “Najpomembneje mi je, da plezam le zaradi sebe in so največji užitki takrat, ko je vzpon zrasel v srcu. Nekateri vzponi so bili težji, na papirju so videti lepše, ampak najbolj pa te izpolnijo vzponi, ki jih splezaš s prijatelji in ki so sad tvoje želje. Punce, ki so bile kandidatke oz. alpinistke leta pred mano, so prav tako dobre ali še boljše od mene, saj brez njih tudi mene ne bi bilo. Priznanja sem vesela, je tudi motivacija za naprej, a je pomembno, da ne lovim priznanj, ampak sledim temu, kar čutim.”

ALEŠ ČESEN, najuspešnejši alpinist 2018: “Odprava na Latok nama je dala to, kar večina odprav, neke nove človeške odnose. Trije smo bili v Pakistanu in trije smo se imeli dobro, kar je pomembneje kot vse ostalo, čeprav se navzven zdi banalno. V strogo alpinističnem smislu pa je bila to še ena logistično dobro izpeljana zadeva. Ob vsej tej evforiji po vzponu na Latok, tako upravičeni kot neupravičeni, pa je priznanje zagotovo pozitivna stvar.”

LUKA STRAŽAR, najuspešnejši alpinist 2018: “Po športni plati bi se težko pretvarjal, da v lanskem letu ni bil zame vrhunec naša odprava v Pakistan in vzpon na Latok, osebni vrhunci pa naj ostanejo osebni. Seveda je lepo dobiti priznanje, vsaj delček vsake osebnosti si to jemlje kot dobro, tako da sem ga tudi sam vesel. Res je bilo dvignjenega že ogromno prahu, ki se je tudi polegel, in morda se je zdaj spet še malo dvignil.”

JANJA GARNBRET, najuspešnejša športna plezalka 2018: “Vrhunec lanskega leta je bila zame zmaga na svetovnem prvenstvu v balvanih, ki sem si jo res želela. Vesela sem, da so moji uspehi opaženi, in veliko mi pomeni, da dobim priznanje od domačih. Presenečena in zelo vesela sem, da je športno plezanje tudi na ravni Slovenije prišlo na prvo mesto, ki si ga zasluži, s tem da so novinarji mene in športno plezanje lani izbrali za najboljšo.”

JERNEJ KRUDER, najuspešnejši športni plezalec 2018: “Veliko je bilo posebnih trenutkov v lanski sezoni, izpostavim pa lahko, ko sem na koncu sezone stopil na zmagovalni oder. Na prvi tekmi sem prebil led in na vsako tekmo šel z veliko motivacije in bistro glavo ter uspel sezono skleniti, kot jo znajo pravi profesionalci. Zelo dober je bil tudi Vezi, ki ni dobro odplezal le svetovnega pokala, ampak tudi prvenstvo, zato sem zelo vesel, da mi v takšni konkurenci uspe dobiti to priznanje.”

MAJA ŠUŠTAR, najuspešnejša ledna plezalka 2018: “Priznanje za najuspešnejšo ledno plezalko 2018 me je zelo razveselilo, zdi se mi krasna pika na i, zlasti zdaj, ko moram zaradi zdravstvenih razlogov narediti daljši tekmovalni premor. Če se ozrem na preteklo sezono, mi je najpomembnejše dejstvo, da je začelo zanimanje za tekmovalno ledno plezanje v Sloveniji naraščati. Srčno upam, da bomo temu trendu priča tudi v naslednji sezoni, zato pozivam vse, ki jih plezanje s cepini zanima, naj se nam čim prej pridružijo!”

JAKA HRAST, najuspešnejši ledni plezalec 2018: “Vrhunec pretekle sezone je verjetno zaključek evropskega pokala na Finskem, kjer se mi je poklopilo in sem osvojil drugo mesto, glede na to, da sem tekmoval prvo sezono, pa tudi zmaga v slovensko-hrvaško-srbskem pokalu. Priznanje je zame dokaz, da sem dobro delal, dobro treniral.”

LUKA KOVAČIČ, najuspešnejši turni smučar 2018: “Priznanje je dobra potrditev, da delam dobro, da se izkazujem v športu, ki je v velikem porastu. Največji uspeh je evropsko prvenstvo, četrto mesto v vzponu. Konkurenca je huda, fantje v tujini imajo morda malce več podpore kot v Sloveniji, tako da je treba kar garati, a se imamo dobro in motivacija je velika, da še presežemo te dosežke.”

Več o podelitvi najdete TUKAJ.

Tekst: Manca Čujež, predstavnica PZS za odnose z javnostmi

 

Dogodki