Search
Close this search box.

FOTO: Ljubezen in kultura gresta v umetniških dekoracijah na Brdinjah z roko v roki

V Vaški skupnosti Brdinje (VSB), natančneje ob cesti na Brdinjah, se znova odvija prava umetniška dekoracija. V pričakovanju bližajočih se prazničnih dni, ki vključujejo 8. februarja, Slovenski kulturni praznik, Valentinovo in prihod pomladi, so ustvarjalci in ustvarjalke polni navdiha ustvarili čudovite dekoracije.

Ustvarjalke in ustvarjalci smo našli nove ideje in smo ustvarjali. Res je, idej nam ne zmanjka. Ko naredimo nekaj, se porodijo številne ideje za nekaj novega. Kar v navado nam je prišlo, da razmišljamo o tem. Seveda pa je vse vezano na vsebino, ki jo želimo z dekoracijo sporočiti. Zbrane ideje uskladimo in pregledamo koliko in kaj materiala imamo na razpolago. Pri oblikovanju uporabljamo naravni in reciklažni material, z namenom, da material dobi novo sporočilno vrednost,” so o nastanku dekoracijah povedale Iris Topler, Zlatka Schäffer in Janja Čebulj.

Prve umetniške stvaritve na Brdinjah segajo v leto 2019, odkar pa se je skupina ustvarjalk spreminjala in dopolnjevala. Trenutna sestava vključuje Iris Topler kot koordinatorko VSB, ter Zlatko Schäffer in Janjo Čebulj. Brez sodelovanja Milana Rebernika, Mirana Schäfferja, Mirana Čebulja, Urške Schäffer in Veronike Čebulj pa bi bil ta ustvarjalni podvig neizvedljiv.

V okviru VSB je zasnovan celoletni program dejavnosti, pri čemer Občina Ravne na Koroškem prispeva s financiranjem materiala za dekoracijo. Vendar pa ustvarjalni navdih včasih zahteva še več, zato ustvarjalci dodajo tudi lasten material.

Ob priložnosti Slovenskega kulturnega praznika je Zlatka Schäffer, ob spretnosti kaligrafske pisave, ustvarila poseben zapis Povodnega moža, Hčere svet ter portrete Prešerna s spremljajočimi verzi. Poudarek je na pomenu slovenske besede, saj je France Prešeren, naš največji pesnik, ustvarjal v slovenščini.

Valentinovo srce, simbol ljubezni, prijateljstva, dobrote in potrpljenja, vabi mimoidoče k razmišljanju o dobrem, ki se z dobrim vrača. Ustvarjalci želijo s svojimi deli sporočiti to univerzalno resnico in prispevati k pozitivnemu vzdušju v okolici.

Odziv številnih ljudi je izjemen, ki nam sporočajo, da jim ob pogledu na naše stvaritve polepšamo dan, jim prikličemo nasmeh na lica, spodbudimo občudovanje in pohvalo naj povemo, da radi ustvarjamo za druge in zase in se imamo lepo,” so svoje misli zaključile ustvarjalke Zlatka, Iris in Janja.

Vabljeni, da si vse skupaj pobliže pogledate, se fotografirate in preberete Prešernove verze. Se vidimo na Brdinjah.

Ob tem pa ustvarjali in ustvarjalke sporočajo, da naj mimoidoči spoštujejo dekoracije in jih ne uničujejo, kar se je v preteklosti že dogajalo. Dekoracije so narejene iz ljubezni do soljudi, zato spoštujmo in varujmo to njihovo srčnost.

Fotogalerija

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments