FOTO: Koroška v boju proti sladkorni bolezni

Svetovni dan sladkorne bolezni, ki je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije ena največjih svetovnih epidemij, obeležujemo od leta 1991 vsako leto 14. novembra, na dan, ko se je rodil kanadski zdravnik Frederick Banting, eden izmed odkriteljev hormona inzulina. Ob tej priložnosti tudi na Koroškem potekajo različne aktivnosti.

c2521bfee169c226099b9168e0b93ff0

Po zadnjih epidemioloških podatkih iz leta 2010 je v Sloveniji 136.000 oseb s sladkorno boleznijo, kar pomeni 6,6 odstotka prebivalstva, število obolelih pa iz leta v leto narašča. Tveganje lahko zmanjšamo z zdravim načinom življenja, zato se zdravstvene organizacije in društva v podporo bolnikom in svojcem trudijo ozavestiti javnost o preprečevanju sladkorne bolezni ter o življenju z njo.

Na Koroškem delujejo 3 društva: Društvo diabetikov Dravograd Polžki, Društvo diabetikov Mežiške doline in Društvo diabetikov Slovenj Gradec. Ob Svetovnem dnevu sladkorne bolezni so za občane organizirali brezplačne meritve krvnega sladkorja v Mercator centru Slovenj Gradec in v avli Zdravstvenega doma Dravograd, ter pohode po okolici Slovenj Gradca, po Dravogradu in Šentjanžu, ter dvourni pohod na Volinjak. Na pohodih se jim bodo pridružili tudi otroci tamkajšnjih vrtcev in šolarji, ki so se v začetku šolskega leta udeležili tekmovanja v znanju o sladkorni bolezni.

V počastitev Svetovnega dneva sladkorne bolezni bodo v novembru in decembru nekatere cerkve in kulturni objekti namesto z običajno osvetlitvijo osvetljeni z modro svetlobo, saj je modra barva simbol diabetikov in ponazarja njihovo upanje. V modro svetlobo bodo na Koroškem tako odeli cerkev Sv. Križa nad Dobrovo pri Dravogradu.

Aktivnostim tega dne se bodo pridružili tudi slovenski radioamaterji, ki bodo s posebnima pozivnima znakoma S55T in S50G že sedemnajstič obeležili 14. november z namenom izboljšanja življenja ljudi, ki se borijo s sladkorno boleznijo, ter povečanja zanimanja javnosti za ta problem. S55T in S50G bosta omogočila prenos od petka, 13. novembra od 18. ure do nedelje, 16. novembra do 14. ure.

[foldergallery folder=”wp-content/uploads/old/slike/2015/diabetiki” title=”Galerija slik”]

Preberi še:  Tudi v koroških občinah preventivno merjenje prisotnosti radona v stavbah

Dogodki

Prosta delovna mesta

Kaj bomo danes jedli?

Zadnja obvestila

prijavi se

prijavi se v svoj račun