Search
Close this search box.

FOTO: Kmetice iz Mežiške doline na Bizeljskem

V letošnjem letu so bile članice Društva kmetic Mežiške doline zelo aktivne, o nekaterih njihovih dogodkih in prireditvah smo poročali tudi na strani Koroških novic. Zagotovo pa je bil zanje organizacijsko najzahtevnejši projekt izvedba izbora za Mlado kmetico in gospodarja 2018 septembra na Prevaljah.

V zahvalo za pomoč članicam društva pri organizaciji prireditve, je predsednica DK Mežiške doline, Tatjana Ladinek, zanje organizirala strokovno ekskurzijo na Bizeljsko. Za Koroške novice je sporočila.

»Na današnji ekskurziji smo s prisrčno gostiteljico Leo Babič, kmetico leta 2015, preživele čudovit dan na Bizeljskem z okolico. Ogledale smo si cerkev sv. Lovrenca, kjer je bilo prvo službeno mesto blaženega A. M. Slomška, Slomškova spominska soba in razstava naravne in kulturne dediščine Bizeljskega.

 

Sledila je panoramska vožnja po Bizeljskem z vodenim ogledom gospe Leje in ogled njene zbirke majolik, glinenih vinskih vrčev, ki nastaja že od leta 2000, v njej pa jih je že preko 1500, iz 63 držav sveta in iz vseh kontinentov ter je najbrž največja te vrste v Sloveniji in v svetu. Med njimi je precej majolik, ki imajo posebno obliko in so za poseben namen, zato imajo svojo zanimivo zgodbo, ki smo jo ob ogledu zbirke izvedele tudi same. Seveda pa ni šlo brez degustacije več vrst vin in pokušine značilnega Bizeljskega ajdovega kolača.

Pri Bračunovih smo si ogledale čudovito razstavo okoli 800 raznolikih buč z zanimivo vsebinsko zgodbo, ki je vsako leto drugačna. Ustavila pa smo še pri mladem gospodarju leta 1999, Alešu Balonu ter si ogledale njihovo ekološko vinogradniško kmetijo, kjer se poleg pridelave okusnih sort vin ukvarjajo tudi z ekološkim poljedelstvom, pri njih smo lahko kupile ajdovo in pirino moko, česen in bučno olje …

Ob tej priložnosti bi se še enkrat zahvalila vsem, da so si vzele čas, da sem se jim lahko vsaj malenkostno oddolžila za trud, delo in čas, ki ga namenjajo našemu društvu in vsemu delu za srečanje in izbor mlade kmetice v tem letu.«

Dogodki