Search
Close this search box.

FOTO in VIDEO: Simbolično zasadili prvo lopato ter pričeli z obnovo Dvorca Radlje ob Dravi

S simbolično zasaditvijo prve lopate se je včeraj pričela prenova in revitalizacija Dvorca Radlje ob Dravi - Kulturno in gozdno središče Zgornje Dravske doline. To ocenjujejo tudi kot odličen turističen produkt z dodatnimi vsebinami, ki bo v tem smislu Radlje ob Dravi postavil v slovenskem prostoru še na vidnejšo raven.

Včeraj, v četrtek, 6. junija 2024, so v Radljah ob Dravi simbolično zasadili prvi lopato, ki je naznanila pričetek prenove tamkajšnjega Dvorca Radlje ob Dravi.

Po več kot deset letnih prizadevanjih za revitalizacijo in oživitev dvorca bodo temu dodali seveda tudi nove vsebine. V drugi fazi sledi rekonstrukcija Radeljskega parka in kalvarije pa je ob zasaditvi prve lopate, povedal župan Občine Radlje ob Dravi mag. Alan Bukovnik.

Spomnimo: Občina Radlje ob Dravi je bila uspešna na razpisu ministrstva za kulturo, v okviru katerega je prejela 1,6 milijona evrov za obnovo Dvorca Radlje. Občina projekt, ki prinaša tudi več raznolikih vsebin, izvaja skupaj s Koroškim pokrajinskim muzejem (KPM), ki bo tudi upravljavec prostorov.

Dvorec Radlje, kjer že ima prostore med drugim radeljska enota KPM, bo s prenovo postal osrednji prostor za predstavitev in interpretacijo sonaravne gozdarske kulturne dediščine ter hkrati prostor povezovanja za vse deležnike, ki v svoj izobraževalni ali prosti čas vključujejo vrednote gozda, narave in kulturne krajine. Dvorec bo postal stičišče lokalne skupnosti, pohodnikov, strokovne javnosti in turistov, ki iščejo avtentičnost in naravne danosti.

“S prenovo se bo povečala površina muzejskih prostorov in s tem tudi možnosti za predstavitve naše bogate kulturne dediščine. Osrednja tema bo gozdarstvo na Koroškem oz. sonaravno gospodarjenje z gozdovi v zgornji Dravski dolini. Zagotovo pa ne bomo pozabili tudi na vse ostale vsebine.” je povedal direktor Koroškega pokrajinskega muzeja Tadej Pungartnik.

Direktor Art Rebel 9 Matjaž Požlep je izrazil zadovoljstvo, da so del tega projekta. Meni, da je eden najzanimivejših, ki ga delajo v zadnjem času. To ocenjuje tudi kot odličen turistični produkt, ki bo Radlje postavil še na vidnejše mesto širše v regiji in v Sloveniji. Meni, da je tema je zelo hvaležna. Kulturna dediščina v kontekstu gozdov, Pahernik, itd. Dodali bodo mnoge vsebine in precej digitalnih pristopov, ki so danes potrebni, da privabijo predvsem mlajše obiskovalce.

Brane Poberžnik Direktor Kograd IGM dodaja, da je rok izvedbe predvidoma spomladi prihodnje leto, če bo vse potekalo po planih.

Občina želi z obnovo z obnovo vzpostaviti čimbolj avtentično podobo objekta in obenem urediti prostorske pogoje za izvajanje predvidenih programov v skladu s sodobnimi standardi. Med drugim bodo z obnovo dostop v prostore dvorca omogočili tudi ljudem s posebnimi potrebami.

Skupaj z muzejem tako veliko stavijo prav na osrednjo muzejsko razstavo o sonaravnem gospodarjenju z gozdovi, za katero si vključeni želijo, da bi postala prepoznavna ne samo v slovenskem, ampak tudi v mednarodnem prostoru in da bi prispevala k turističnemu, izobraževalnemu, raziskovalnemu, pohodniškemu in razvedrilnemu razvoju območja.

Pripravili so lep in slavnostni dogodek, ki ga je glasbeno obogatil odlični kvartet trobent Glasbene šole Radlje ob Dravi.

Projekt se sofinancira iz sredstev Mehanizma za okrevanje in odpornost-MOO, kot finančna podpora Evropske unije – NextGenerationEU.

Dogodki

S simbolično zasaditvijo prve lopate se je včeraj pričela prenova in revitalizacija Dvorca Radlje ob Dravi - Kulturno in gozdno središče Zgornje Dravske doline. To ocenjujejo tudi kot odličen turističen produkt z dodatnimi vsebinami, ki bo v tem smislu Radlje ob Dravi postavil v slovenskem prostoru še na vidnejšo raven.