Search
Close this search box.

FOTO in VIDEO: Pestro dogajanje v Mežici – otvoritev tržnice in Barbarin sejem

V soboto, 1. 12. 2018, na god sv. Barbare so v Mežici organizirali Barbarin sejem, ki ga že tradicionalno organizirajo, TD Mežica, Občina Mežica in Komunala Mežica, v spomin na več kot 350-letno rudarsko tradicijo kraja in v počastitev svete Barbare – zavetnice rudarjev.

V Mežici se ponašajo z novo pridobitvijo – mestno tržnico

Na tokratnem sejmu je bilo moč kupiti skoraj vse, od domačih suhomesnih izdelkov, sadja, zelenjave, ročno izdelanih voščilnic in venčkov do oblačil, igrač. Na stojnicah je bila pa tudi pestra ponudba toplih napitkov, pa tudi kaj za pod zob se je našlo. Celotnemu dogajanju je piko na i dodalo še lepo vreme, kar je organizatorjem dodatno pripomoglo, da je bil sejem dobro obiskan.

Na sejmu so se predstavljala večinoma društva in domačini iz Mežiške doline, nekaj prodajalcev pa je prišlo tudi od drugod. Med njimi tudi učenke Osnovne šole Šentjanž pri Dravogradu, ki so se sejma v Mežici udeležile v spremstvu učiteljice. Kot je povedala, učenka 9. razreda so se za obisk sejma odločile, ker so za današnji bazar, ki ga lahko obiščete na njihovi šoli od 16. ure naprej, pripravili zelo veliko izdelkov.

Učenke Osnovne šole Šentjanž pri Dravogradu

Nastja Robin pravi: »Na naši osnovni šoli je za ponedeljkov bazar, ki ga že tradicionalno organiziramo vsako leto, vsak razred posebej pripravil veliko izdelkov, ker morda ne bomo mogli prodati vseh, smo se odločili, da sodelujemo z njimi že danes na sejmu v Mežici.«

Tekom sejma je potekala tudi uradna otvoritev novozgrajene tržnice, ki jo je župan Mežice, Dušan Krebel, predal v namensko uporabo, z željo, da bi le ta zaživela in bi morda v prihodnjih letih na njej organizirali tudi “odprto kuhno”.

Pestro dogajanje na Barbarinem sejmu v Mežici, kjer je pravkar potekala tudi uradna otvoritev tržnice. Ste z nami? Občina Mežica Turistično Društvo Mežica

Objavil/a Koroške Novice dne Sobota, 01. december 2018

Pri tem je treba dodati, da so skupaj s tržnico v Mežici pridobili tudi javno stranišče, ki je za sam kraj tudi ena od pomembnejših pridobitev. Najprej je zbrano množico nagovorila vodja projekta za izgradnjo tržnice na Občini Mežica Mateja Mešnjak, sledil je govor župana, zbrane pa je nagovorila tudi aktualna moštna d’čva Nina Kajžer. Za konec je sledila še pogostitev, ki so jo pripravile članice Društva kmetic Mežiške doline.

Moštna d’čva Nina Kajžer in lokalni pridelovalec domačih dobrot Matevž Peršak.

Seveda pa s tem ni bilo konec sejemskega dogajanja, obiskovalci so lahko nakupovali in okušali domače dobrote še ves dan.

V torek, 4. 12. 2018, ob 17.00, pa vas vabijo še na proslavo ob prazniku Občine Mežica, s slavnostno podelitvijo občinskih priznanj, v Narodnem domu Mežica.

Dogodki