Search
Close this search box.

FOTO in VIDEO: Odbor za izgradnjo 3. razvojne osi ostro proti Darsu

Danes se je na Prevaljah sestal del Odbora za izgradnjo 3. razvojne osi. Odbor je enotnega mnenja, da bo pripravil protestne ukrepe, če januarja ne bo podan zanje sprejemljiv načrt s strani Darsa.

Sestanka, na katerem so sprejeli sklepe zoper zamika gradnje 3. razvojne osi, so se udeležili štirje člani; prevaljski župan, predsednik odbora dr. Matic Tasič, župan Občin Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen, župan Slovenj Gradca, predsednik Sveta Koroške regije, Tilen Klugler in podžupan Raven, koordinator Mladinske iniciative za 3. razvojno os, Aljaž Verhovnik.

Poročilo sestanka sta nam podala dr. Matic Tasič in Aljaž Verhovnik. Tasič se je na začetku zahvalil vsem za hiter odziv kljub poznemu vabilu in dodal: »Zadeve so takšne, da moramo hitro odreagirati, da bi si vzeli preveč časa zanje ne pride v poštev, saj si ga že drugi jemljejo preveč.«

Novi terminski plan je v korist Darsa in na škodo Koroške, je bil v imenu odbora jasen Vrhovnik. »Vztrajamo, da se časovnica protokola realizira in da se gradbena dela na odseku Velenje-Slovenj Gradec pričnejo v letu 2019, saj je na tem odseku državni prostorski načrt sprejet že od leta 2013«, doda Vrhovnik. Če v januarju prihodnje leto ne bo prišlo do priprave časovnice, ki je za Odbor sprejemljiva, se bo Odbor ponovno sestal in pripravil protestne ukrepe, so bili danes jasni vsi udeleženci sestanka.

Sestanek Odbora za izgradnjo 3. razvojne osi

Del izjave po današnjem zasedanju Odbora za izgradnjo 3. razvojne osi. "Odbor tudi ostro nasprotuje spremembam terminskega plana umeščanja v prostor na odsekih Slovenj Gradec – Dravograd – Holmec in vztraja pri pospešenem postopku umeščanja v prostor in vseh nadaljnjih postopkih do zaključka gradnje hitre ceste tudi na teh odsekih. " Več o sestanku in sprejetih sklepih odbora pa objavimo kmalu na naši spletni strani.

Objavil/a Koroške Novice dne Petek, 21. december 2018

Odbor ostro zavrača predlog novega terminskega plana DARS-a. Zamiki rokov so neutemeljeni in nesprejemljivi za odbor. V času od sprejema protokola se ni zgodila nobena objektivna okoliščina, ki bi vplivala na zamik realizacije časovnice, ki je sestavni del podpisanega protokola.

»V sredo nam je bil na operativnem sestanku s strani Darsa predstavljen popolnoma drugačen terminski plan izgradnje 3. razvojne osi, kot pa je bil sprejet in zapisan, kot sestavni del protokola julija 2017,« obrazloži Tasič.

Naj spomnimo, da je na sestanku Dars predlagal, da se na odseku Velenje – Slovenj Gradec gradbena dela pričnejo decembra 2020 (po protokolu bi se to moralo zgoditi decembra 2019). Na tem odseku bi se naj po protokolu gradbena dela zaključila konec leta 2023, Dars pa je predlagal zamik končanja gradbenih del v leto 2026.

https://www.koroskenovice.si/novice/v-mladinski-iniciativi-za-3-razvojno-os-so-sokirani-in-razocarani-korosci-v-prihodnjem-letu-se-ne-bomo-docakali-pricetka-gradnje-3-razvojne-osi/

»DARS je terminski plan iz protokola že 24. aprila 2017 predstavil Odboru za izgradnjo 3. razvojne osi in je sestavni del protokola, ki je bil podpisan 3. 7. 2017. Iz tega je razvidno, da je terminski plan, ki predvideva izgradnjo 3. razvojne osi na odseku Šentrupert-Velenje-Slovenj Gradec pripravil DARS. Zato ministrstvo sprašujemo, ali ima na položajih svojih struktur in DARS-a ljudi, ki imajo voljo uresničevati javni interes oz. obljubo Koroški o izgradnji 3. razvojne osi, z rokom dokončanja v letu 2023.«

Odbor je nam danes postregel tudi z dokazili, da je Dars bil seznanjen s terminskim planom za izgradnjo 3. razvojne osi. »Dars je tudi sam pripravil terminski plan, ki predvideva izgradnjo 3. razvojne osi na odseku Šentrupert-Velenje-Slovenj Gradec,« pove Tasič. Kar sta javnosti že v jutranjih urah sporočila tudi poslanec DZ Jani Prednik in odbor MS Ravne na Koroškem.

Jani Prednik je podal odgovor na odziv SMC glede gradnje 3. razvojne osi

Kot dokaz so člani odbora na današnjem sestanku predložili tudi podpisan dokument s strani dr. Tomaža Vidica, predsednika uprave Dars in gospoda Janeza Kušnika, direktorja projektov. »Dokument, ki je bil po pošti poslan na Ministrstvo za infrastrukturo skupaj s terminskim planom je popolnoma identičen terminskemu planu, ki je bistveni sestavni del podpisanega protokola, ki smo ga podpisali Svet Koroške regije in Savinjsko Šaleške regije ter Ministrstvo za infrastrukturo,« pove Tasič.

Na podlagi nastale situacije Odbor zahteva mesečne sestanke koordinacijskega odbora za izgradnjo 3. razvojne osi in zahteva mesečna pisna poročila o napredku projekta s strani izvajalcev.

Zaradi nastale situacije Odbor za izgradnjo 3. razvojne osi predlaga tudi sklic seje Sveta koroške regije, ki bo po besedah Kluglerja najverjetneje na sporedu še pred prazniki. Obljubil je, da bo takoj sklical sestanek, saj se tudi njemu ne zdi sprejemljivo, glede na to, da se nobena okoliščina v naravi ni spremenila, da bi šli v spremembo časovnice.

Zaradi nastale situacije Odbor zahteva tudi čimprejšnji sestanek s predsednikom vlade Marjanom Šarcem, od katerega pričakuje odziv in ukrepe. Hkrati pa ostro nasprotujejo spremembam terminskega plana umeščanja v prostor na odsekih Slovenj Gradec – Dravograd – Holmec in vztrajajo pri pospešenem postopku umeščanja v prostor in vseh nadaljnjih postopkih do zaključka gradnje hitre ceste tudi na teh odsekih.

Ostro se je na zamik gradnje odzval tudi župan Raven dr. Tomaž Rožen, ki je povedal, da je nespremenljivo, da se hitre ceste Dars loteva po polžje. Več pa v priloženi izjavi.

Na vprašanje, kako komentirajo očitke SMC, sta tako Tasič kot Verhovnik odgovorila kratko in jedrnato.

Poslanec DZ Jani Prednik kritičen do Darsa – Dars se sklicuje na nerealne roke

Tasič je  poudaril: “Mi se ne usmerjamo na stranke, mi smo se usmerili proti Darsu, ker je le ta brez kakršnihkoli vsebinskih argumentov zahteval spremembo terminskega plana. Vlada in ministrstvo morata ugotoviti, ali imata pravo strukturo, ki bo zasledovala te cilje in stala za tem, da bodo ti cilji uresničeni.”

Verhovnik pa je za konec dodal: “Marca 2015 je dr. Miro Cerar, predsednik stranke SMC, ravno tukaj na Prevaljah predstavil, da bo začetek gradnje odseka Šentrupert – Slovenj Gradec, v začetku oz. konec leta 2019 in pričakoval bi, da se bo ta politična stranka odzvala na takšen način, da bo svojo obljubo realizirala, kajti tudi minister je prihajal iz te stranke in oni so v bistvu bdeli nad tem s tem podpisom, ki je bil dan v protokolu.”

Dogodki