Search
Close this search box.

FOTO in VIDEO: Na Ravnah na Koroškem otvorili nov “Center starejših KO-RA” in Dvorec Javornik

Nova poslovna enota Koroškega doma starostnikov je zagotovo velika pridobitev za lokalno skupnost, ki bo zagotavljala celovito oskrbo starejših. Del te inovativne investicije je tudi prenova Dvorca Javornik.

Danes, v četrtek, 16. maja 2024, ob 11. uri, smo bili priča otvoritvi novega Centra starejših KO-RA, ki je svoja vrata odprl na Ravnah na Koroškem. Gre za novo poslovno enoto Koroškega doma starostnikov, kar je seveda za lokalno okolje izjemnega pomena.

Ob slavnostnem dogodku so spregovorili: župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen, minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek, arhitektka Maruša Zorec ter vodja KO-RA centra Maja Pučelj Brunec. Kot osrednja govornica dogodka je navzoče nagovorila direktorica Koroškega doma starostnikov Katja Pavlinič Šoba. Med drugimi so bili na dogodku prisotni tudi poslanec državnega zbora RS Janez Cigler Kralj; poslanka Alenka Helb ter Klemen Jerinc, vodja Sektorja za upravljanje izvajalskih organizacij, Direktorat za starejše, dolgotrajno oskrbo in deinstitucionalizacijo.

Center starejših KO–RA, Ravne na Koroškem je načrtovan kot sodoben večnamenski objekt za izvajanje dnevnih oblik varstva, začasnih namestitev za starejše, doma za starejše (25 mest intencionalnih namestitev) in pripadajočih prostorov. Investicija je bila načrtovana tako, da vključuje v optimalni možni meri značilnosti gradnje, prostorskih rešitev in uporabljenih materialov, kot jih narekuje potrjena uspešna praksa tako t.i. domov 5. generacije v drugih okoljih Evropske unije.

Sam koncept gradnje in idejna zasnova sta z uporabo sodobnih metod in konceptov na področju varstva odraslih, uveljavila sveže pristope in inovativne načine dela v lokalnem okolju. Njihov cilj je okrepiti skrb za starejše ter soustvariti trajnostno in povezano skupnost, ki bo izžarevala občutek “domačnosti”.

Nov center bo zagotavljal celovito oskrbo starejših, ob tem pa nudil tudi prostor za socialno vključevanje in medgeneracijsko povezovanje. V sodelovanju z lokalno skupnostjo bodo gradili mostove med generacijami in ustvarjali kakovostno življenje za starejše. Center starejših KO-RA predstavlja izjemen mejnik v skrbi za starejše občane, saj združuje optimalne značilnosti gradnje, prostorskih rešitev in uporabljenih materialov, ki jih narekuje potrjena uspešna praksa domov 5. generacije v Evropski uniji.

Del te inovativne investicije je tudi prenova Dvorca Javornik, enega izmed najpomembnejših objektov kulturne dediščine na Koroškem. Projektiranje Dvorca Javornik in celotnega objekta Centra starejših KO-RE je delo priznane slovenske arhitektke Maruše Zorec, ki se je izkazala s svojim strokovnim znanjem in občutkom za kulturno dediščino. Njena dela ne sledijo zgolj trenutnim modnim trendom, temveč stremijo k trajnosti in funkcionalnosti. Maruša Zorec je v maju 2024 prejela prestižno medaljo Heinricha Tessenowa za arhitekturo, kar dodatno potrjuje veliki vpliv v arhitekturnem svetu. Poleg tega je na lokaciji centra starejših KO-RA odkrito najstarejše naselbinsko odkritje v Koroški regiji in najstarejše proso v Sloveniji, ki datira v 14. stoletje. To odkritje ima izjemen pomen za razumevanje slovenske zgodovine.

Da tudi ta pridobitev prispeva k skladnemu regionalnemu razvoju, je ob odprtju povedal minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek, ravenski župan Tomaž Rožen pa je izrazil zadovoljstvo, da so vendarle dočakali odprtje objekta.

Slavnostni dogodek so glasbeno obogatili, med drugim je nastopil Domen Kljun, pa domačin Grega Šteharnik in drugi. Program je povezovala Janja Širnik.

Nova poslovna enota Koroškega doma starostnikov je zagotovo velika pridobitev za lokalno skupnost, ki bo zagotavljala celovito oskrbo starejših. Del te inovativne investicije je tudi prenova Dvorca Javornik.