Search
Close this search box.

FOTO in VIDEO: Mežiški upokojenci s prireditvijo počastili spomin na Prešerna in Vogla

V Medgeneracijskem centru Mežica je danes potekala prireditev v počastitev slovenskega kulturnega praznika – 8. februarja Prešernovega dne, ki so jo pripravile članice in člani Društva upokojencev Mežica. Na »odru« so se predstavila različna domača društva, sekcije in posamezniki, ki so poskrbeli za prijeten in zanimiv večer.

Če lahko tako rečemo, ni šlo za proslavo organizirano po »reglcih« oziroma protokolarnih pravilih, v dobri uri druženja je bilo zaznati predvsem spontanost, sproščenost, domačnost, česar morda v današnji družbi primanjkuje. Kot govornik in nato še kot recitator pa je pred polno dvorano nastopil tudi župan Dušan Krebl, ki je v nagovoru poudaril, da je nocojšnja prireditev namenjena dvema velikima kulturnikoma, Francetu Prešernu in domačinu, Hermanu Voglu, z Loma nad Mežico.

V uvodnem delu smo najprej prisluhnili članom MPZ Viharniki, ki so zapeli slovensko himno, nakar je besedo prevzela gospa Draga Simetinger, ki nas je popeljala skozi celotno prireditve, vmes poskrbela za kanček humorja in si tudi zaželela kakšno dodatno vižo izpod prstov mladega virtuoza na frajtonarici, Florjana Ladinika. Naj omenimo, da je ob njegovem igranju prepevala vsa dvorana.

V Občina Mežica pravkar poteka prireditev ob današnjem kulturnem prazniku.

Objavil/a Koroške Novice dne Petek, 08. februar 2019

Kot se je izkazalo, pa tudi Viharniki radi pojejo in nastopajo, saj so predviden repertoar kar malce razširili, ampak jim tega nihče ni zameril. Ravno nasprotno, ljudje so jim z veseljem prisluhnili in jih z »odra« pospremili z aplavzom, ki pa se kljub vsemu ni mogel primerjati z bučnim ploskanjem, ki je bilo po koncu prebranega teksta namenjeno gospe Tilki Dorič. Slednja nas je popeljala iz preteklosti v sedanjost Mežice, pri čemer je izpostavila uničene in propadajoče objekte, športne površine in bila kritična do današnje družbe, pohlepa … Dejala je: »Če se ne uniči, se prodaja.« Opozorila je, da je potrebno poskrbeti, da bodo mladi imeli kaj početi. »Naj se razvijajo skozi šport in kulturo,« je še dodala.

Prisluhnili smo tudi gospe Jožici Kotnik, ki je nam prebrala dve njeni pesmi, Sneg in Spomini. Skozi Povodnega moža nas je doživeto popeljala predsednica Gorne gospa Milena Grauf. Gospa Rozalija Libnik je poskrbela, da smo se spomnili tudi na pesnika Hermana Vogla, ki je umrl pred 30 leti v Mariboru, pokopan je v Mežici, v svojem (pre)kratkem življenju pa je izdal pet pesniških zbirk. Njegov doprsni kip si lahko ogledate pred Narodnim domom v Mežici, je med drugim omenila Graufova.

Na preminule literate nas je opomnil predsednik društva upokojencev Jože Libnik, za popestritev večera pa so poskrbele tudi članice ženske pevske skupine Gorna, pod vodstvom Klavdije Freidl, ki je ob koncu prebrala tudi Prešernovo Zvezdogledam.

Ob zaključku je gospa Simetinger povedala: »Prešeren ne bi imel nič proti, če se danes tudi malo poveselimo.« In tako je tudi bilo, zaključili smo z Golico, prigrizki in za konec tudi nazdravili.

Čestitke upokojencem za odlično izpeljano prireditev in uspešno delo tudi v prihodnje.