Search
Close this search box.

FOTO in VIDEO: Božički na štirikolesnikih obiskali Mežico

Preverili smo, kdo so »novodobni« Božički, ki so konec decembra na štirikolesnikih obiskali Mežico. Kot smo izvedeli, gre za skupino ljubiteljev štirikolesnikov, večinoma so to pari, domačini iz Mežice, dva para pa sta iz Črne, ki jih povezuje ljubezen do vožnje, druženja in tudi dobrodelnosti. Sicer ne gre za uradno registrirano društvo ali klub, so pa člani neformalnega kluba zelo dobro organizirani in tudi pogosto pripravljeni pomagati drugim.

Danes na okrog potujejo s štirikolesniki, pred leti pa so se vozili po okoliških krajih s terenskimi vozili. Kot je povedal Branko Ramšak, vodja kluba oziroma ekipe, so se začeli med seboj redno družiti že pred leti, srečanja potekajo na prostovoljni bazi, z željo, da kvalitetno preživijo prosti čas, pri tem pa so pogosto tudi dobrodelni. »Pa še čas nam hitreje mine,« pove Ramšak, ki razloži, da niso registrirani, da pa o tem razmišljajo. »Družimo se pogosto, zelo radi se odpravimo skupaj tudi na taborjenje, se vozimo po Sloveniji, vendar vedno po cestah, saj je nam mar za naravo. Nikoli ne povzročamo škode,« obrazloži Ramšak.

Imajo svoj logotip, ki ponazarja naravo, štirikolesnike in šotor. Zelo radi so tudi enako oblečeni, imajo pa tudi svoje koledarje, vse to pa si financirajo sami. »Fajn je, če se že na daleč vidi, da smo skupina, zato smo si v ta namen dali tiskati tudi enake majice,« pove Ramšak.

Že lansko leto so, preoblečeni v Božičke, obiskali okoliške kmetije in s sladkarijami obdarili najmlajše. »Ideja se je porodila spontano, malo za šalo malo za res, to počnemo za svojo dušo in tudi v dobro drugih,« pove Ramšak, ki dodaja: «Zdaj živimo v časih, ko lahko tudi Božičkovo odpravo kupimo poceni v trgovini, sami prav tako kupimo slaščice in manjša darila, s katerimi potem obdarimo otroke, ki so daril še posebej veseli.«

Lani so sodelovali tudi na kolesarskem festivalu Black Hole Bike Fest, kjer so bili tri dni na razpolago spremljevalcem kolesarjev in novinarjem. Že kmalu pa bodo sodelovali tudi pri organizaciji K24 trail tekmovanja, ki bo premierno potekalo med 9. in 11. avgustom. Za katerega organizatorji navajajo: »Po 18. uspešnih sezonah K24, bomo v letu 2019 premierno organizirali K24 TRAIL TEKMOVANJE. Trasa je podaljšana na 100 km (5400 višinskih metrov) in bo postala edinstveni ultra trail na svetu s tekom skozi opuščene rove rudnika Mežica (cca 6.5 km) in naprej prav tako na vseh pet vrhov Koroške.«

Za konec leta pa Božički iz Mežice že tudi načrtujejo, da bodo, v sklopu prireditve Veseli december v Mežici, na štirikolesnikih obiskali in obdarili krajane.

Dogodki