Search
Close this search box.

FOTO: Godba na pihala Ojstrica priredila na Starem gradu Dravograd večer, kot ga še ni bilo

Sinoči se je pisala čudovita glasbena pravljica in to prvič na Starem gradu v Dravogradu, ki je navdušila. Ob Godbi na pihala ojstrica sta nastopila vokalista Lina Rahne in Klemen Gorenšek. To je bil večer, ki ne bo pozabljen.

Sinoči, v soboto, 8. junija 2024, ob 19. uri, je na Starem gradu v Dravogradu, potekal glasbeni večer, ki ga ne pomnimo. Priredila ga je najstarejša godba na Koroškem in ena najstarejših v Sloveniji – Godba na pihala Ojstrica, ki jo že nekaj let uspešno vodi dirigentka Eva Mori.

V imenitnem ambientu Starega gradu nad Dravogradom, ki je bil zgrajen v 12. stoletju in se nahaja na nadmorski višini 634 m, se je tako zgodil glasbeni dogodek prvič v zgodovini in ta pušča močan pečat. Skupaj z gosti večera so spisali prelepo glasbeno doživetje.

Misel o tem večeru je tlela kar nekaj časa in sinoči se je želja uresničila. Pod zvezdnim nebom in v idiličnem naravnem okolju se je odvil nepozaben večer. Popestrila sta ga gosta večera vokalista Lina Rahne in Klemen Gorenšek.

Lina Rahne je diplomirala iz jazz petja in jazz pedagogike v avstrijskem Gradcu na Univerzi za upodabljajočo umetnost in glasbo. Zaradi ljubezni do jazza pa je lani ustanovila Lina Rahne kvartet- jazz zasedbo, s katero preigravajo znane jazz standarde, slovenske popevke in tudi Linine avtorske skladbe. Basbaritonist Klemen Gorenšek pa je leta 2018 z odliko magistriral na Visoki šoli za glasbo in  upodabljajoče umetnosti v Gradcu. Poleg univerzitetnega študija se je izpopolnjeval pri mnogih pevskih mojstrih doma in v tujini. Uveljavil se je tudi kot odličen pevec samospevov. Odkar je spoznal Lino (par sta tudi zasebno), pa se preizkuša tudi v drugih pevskih žanrih. In sinoči smo bili deležni sprehajanja med glasbenimi stili. Poslušali smo glasbo srca: od najlepših slovenskih popevk in vse do opere.

Za spremljavo na klavirju je poskrbel David Ristič, ki se je izpopolnjeval na konzervatoriju za Jazz v Celovcu.

Godba na pihala Ojstrica je sicer tradicionalno prirejala svoj poletni koncert v idiličnem okolju prelepe Ojstrice … ampak včasih je pač potrebno stopiti iz okvirja ter se odreči coni udobja. Sinoči so poskrbeli za glasbeni presežek kateremu je pomembno piko na i, dodal čaroben ambient, ki nikogar ni pustil ravnodušnega. Izvedba ni bila enostavna, a sledila je nagrada za trud. Navdušeno občinstvo je uživalo ob koncertu s pogledom na Dravograd, Dravsko kolesarsko pot, Pohorje, Košenjak, Ojstrico, Libeliče, Bukovje, Črneče in še in še …

Med navzočimi je bil tudi velik podpornik Ojstriškega orkestra, podžupan Občine Dravograd Robert Plimon ter predsednica Godbe na pihala Ojstrica Marjeta Podgoršek Rek, ki je vse prisotne uvodoma tudi nagovorila.

Večer je z besedo povezala moderatorka Anja Vajde. Strnila ga je z naslednjimi besedami: “Drago občinstvo, čas je za slovo. Sama sloves ne maram prav zelo, a ko se nekaj konča, nastane prostor za kaj novega … in verjamem, da bo naš orkester že nocoj po tem koncertu snoval svojo zgodbo in poslanstvo prihodnosti … Še bodo igrali za nas in zagotovo nas bodo še velikokrat tako pozitivno presenetili kot so nas s tem čarobnim Grajskim večerom.”

Še se bodo vrstili koncerti na tem imenitnem mestu, a prisotni so se strinjali, da prvič je samo enkrat in prvega ne pozabiš nikoli. Hvala Godbi na pihala Ojstrica za osupljiv glasbeni večer.

Sinoči se je pisala čudovita glasbena pravljica in to prvič na Starem gradu v Dravogradu, ki je navdušila. Ob Godbi na pihala ojstrica sta nastopila vokalista Lina Rahne in Klemen Gorenšek. To je bil večer, ki ne bo pozabljen.