Search
Close this search box.

Festival Radljevanje, radeljsko kulturno popotovanje

Radljevanje ni le pisan sklop prireditev v najlepšem slovenskem manjšem mestu. Je kulturno popotovanje, na katerem obiskovalci spoznajo številne naravne, kulturne, turistične in kulinarične znamenitosti Dravske doline.

V Radljah, kjer se naravne lepote in kulturni utrip prepletajo v edinstveno doživetje, festival Radljevanje nadaljuje svojo uspešno zgodbo. Marljivi organizatorji festivala so v prostorih Bowling centra bajta ob Športni hiši Radlje ob Dravi predstavili dosedanje pa tudi prihodnje dogajanje kulturnega popotovanja.

Direktor Javnega zavoda ŠKTM Radlje ob Dravi Gregor Likar je uvodoma predstavil nagrajeno zmagovalno inovacijo – JZ ŠKTM Radlje ob Dravi je namreč s strani GZS prejelo zlato priznanje za najboljše inovacije Koroške. Gre za združitev ekološke infrastrukture, mreže lokalnih ponudnikov in zelenih turističnih paketov. Inovacija je prepričala strokovno komisijo s poudarkom na trajnostnem razvoju, vključevanju lokalnih ponudnikov in ustvarjanju avtentičnih izkušenj za obiskovalce. Vse to namreč izboljšuje kakovost življenja v skupnosti in varuje naravo, obenem pa postavlja Radlje ob Dravi kot primer odličnosti v trajnostnem turizmu na globalni ravni.

Radeljska ekološka infrastruktura vključuje prvi biološki bazen v Sloveniji, Vodni park Radlje in Center sonaravnega in trajnostnega gospodarjenja z gozdovi. Vzpostavili so tudi lokalne iniciative, kot je projekt Naša tržnica, ki povezuje več kot trideset lokalnih ponudnikov.

G. Likar je izpostavil projekt prenove Dvorca Radlje ob Dravi ter Aktivarium, večnamenski park ob Vodnem parku, z dodatno ponudbo turističnih doživetij za obiskovalce in še več možnostmi za aktivno preživljanje prostega časa lokalnega prebivalstva.

Rdeča nit razvoja turizma je tudi kolesarjenje in vključitev Bike Radlje ob Dravi v priljubljeno Dravsko kolesarsko pot, ki velja po naravnih lepotah in kulturni raznolikosti za eno najlepših v Evropi. Pot je primerna za družine in kolesarske navdušence, ki radi obiščejo skrite kotičke, okušajo lokalne specialitete in se prepuščajo doživetjem kot so splavarjenje, veslanje, kopanje …

Radljevanje kot pomemben del nagrajene inovacije

Projektni vodja JZ ŠKTM Radlje ob Dravi Dejan Glazer je izpostavil številne prednosti festivala – ugodne cene vstopnic in ostale ponudbe, parkirišča v neposredni bližini koncerta, izbira sedežev in ostala prijazna pomoč s strani organizatorjev. Povzel je lansko uspešno zastavljeno zgodbo Radljevanja, ki se letos zelo uspešno nadaljuje. Odprtje druge edicije festivala je zaznamoval v hipu razprodan koncert Vlada Kreslina
s skupinama Mali bogovi in Beltinško bando, navdušil pa je tudi vrhunski junijski stand up dogodek, kjer so občinstvo nasmejali Perica Jerković, Alen Mastnak in David Gorinšek. Posebna poslastica se obeta septembra, ko bo občinstvo lahko uživalo na samostojnem koncertu Nine Pušlar. V znak zahvale vsem obiskovalcem so v soboto, 15. junija 2024, v centru Radelj ob Dravi priredili brezplačen koncert zasedbe Batista Cadillac.

Ravnatelj Glasbene šole Radlje ob Dravi Matej Švab je izrazil veliko zadovoljstva nad sodelovanjem z lokalno skupnostjo ter vpetost njihovih učenk in učencev v program Radljevanja. Za mlade glasbenike je to odlična priložnost, da se predstavijo širšemu občinstvu. Tudi letos bodo zaigrali na Jesenskih serenadah, katerih osrednja gostija bo kantavtorica, glasbenica in pevka Ditka Čepin.

Sklepni del Radljevanja prinaša ekskluzivni dogodek na Koroškem. Za to bo z decembrskim koncertom poskrbel spektakularni vokalni orkester Perpetuum Jazzile. Predstavnika zasedbe Laura Ivančič in Kristijan Virtičsta sta dejala, da so zelo počaščeni ter zadovoljni, da se po petih letih znova vračajo na Koroško.

Povezovanje za večjo rast in trajnostni razvoj

Na prijetno druženje so se novinarji iz Ljubljane v Radlje ob Dravi pripeljali s hibridnimi kombiji partnerja Radljevanja Toyota Slovenija. Predstavitev festivala so popestrili še Zavod Radela, zavod za usposabljanje in zaposlovanje invalidov Radlje ob Dravi z degustacijo večkrat nagrajenega jabolčnega soka ter lokalna pivovarna Time Brewery in Klet Brda z degustacijo svojih žlahtnih napitkov. In ker je kolesarjenje za razvoj turizma v Radljah ob Dravi strateškega pomena, gre vsekakor omeniti še podjetje Elan s predstavitvijo električnih koles ter Slovenske železnice in podjetje Nomago, ki kolesarske navdušence iz cele Slovenije in širše z javnim prevozom povezujeta z Radljami ob Dravi.

Radlje ob Dravi se upravičeno kitijo z nazivom najlepšega manjšega slovenskega mesta in se s festivalom Radljevanje uveljavljajo kot eno ključnih festivalskih prizorišč v regiji, ki obiskovalcem ponujajo nepozabno kulturno popotovanje z obilico možnosti za sprostitev in raziskovanje. Festival ne le da združuje umetnike in občinstvo, temveč tudi krepi skupnostni duh in prispeva k večji prepoznavnosti regije kot destinacije za
kulturo in turizem. Vse to postavlja Radlje ob Dravi na vidno mesto kulturnega zemljevida Slovenije.

Tam bo vse in vsi bomo tam. Pa naj Drava mirno teče.

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Radljevanje ni le pisan sklop prireditev v najlepšem slovenskem manjšem mestu. Je kulturno popotovanje, na katerem obiskovalci spoznajo številne naravne, kulturne, turistične in kulinarične znamenitosti Dravske doline.