Fajonova poziva k amnestiji za dijake. Janša odgovarja: “Dijakom ste izjemno slab vzor. Zberite denar in plačajte globe”

Predsednica SD Tanja Fajon je pozvala prvake koalicijskih strank, naj poskrbijo za uveljavitev amnestije za dijake, ki so zaradi udeležbe na shodu za odprtje šol prejeli pozive k sodniku za prekrške. Premier Janez Janša meni, da bi v SD morali prevzeti odgovornost za ravnanja, ki so jih povzročili "z javnim hujskanjem zoper preventivne ukrepe".
Eu_nUxFWgAIr8pA

“Verjamem, da lahko razumete, da ni in ne more biti prav, da se v suvereni in samostojni Republiki Sloveniji 30 let po razglasitvi njene državnosti dijakom pišejo kazni in vročajo sodni pozivi, ker so se zbrali na trgih in ulicah slovenskih mest, da bi zahtevali svojo pravico do izobraževanja in znanja. To preprosto ni pravično,” je Fajonova zapisala v pismu predsedniku vlade in SDS Janši, predsedniku SMC Zdravku Počivalšku in predsedniku NSi Mateju Toninu.

Predlagala jim je, naj kot predsedniki koalicijskih strank poskrbijo za sprejem in uveljavitev amnestije za dijakinje in dijake, ki se jim očita, da so z organiziranim zbiranjem kršili zakon o nalezljivih boleznih in ogrožali zdravje ljudi. Prepričana je, da je represija nad dijaki, ki želijo v šolo, napačen pristop. Kazni in pozivi na sodišče so v nasprotju s temeljnimi vrednotami, na katerih temelji ustava. Stiske dijakov so izjemne, je navedla.

“Vsi si želimo živeti v varni državi. Če se bodo otroci in dijaki danes počutili varne, vedoč, da organi ne ukrepajo zoper njihove mirne proteste, bodo jutri zrasli v samostojne, sočutne in solidarne osebe,” je še poudarila Fajonova.

Na njeno pismo se je na Twitterju že odzval premier Janša. Kot je navedel, je prav, da v SD prevzamejo odgovornost za ravnanja, ki so jih povzročili s svojim javnim hujskanjem zoper preventivne ukrepe. “Dijakom ste izjemno slab vzor. Zberite denar in plačajte globe,” je zapisal.

Nekateri mariborski dijaki, ki so v začetku februarja sodelovali na shodu na Trgu svobode za vrnitev v šolske klopi, so namreč v minulih dneh prejeli pozive na zagovor pred sodnikom za prekrške zaradi kršenja zakona o nalezljivih boleznih. V iniciativi Zahtevamo šolo zato napovedujejo skupinski upor proti takšnemu “ustrahovanju”.

Preberi še:  V Mariboru iz Drave potegnili truplo

Na mariborski policijski upravi so v ponedeljek pojasnili, da so policisti v zvezi s protestnim shodom, ki je potekal 9. februarja na Trgu svobode, poslali po pošti petim osebam plačilne naloge z globo 400 evrov, zoper štiri mladoletne osebe pa so podali obdolžilne predloge na pristojno okrajno sodišče.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Miha
Miha
2. marca, 2021 19:56

Fajonova s svojo plačo to z lahkoto poravna.

prijavi se

prijavi se v svoj račun