Fafangel razkril nova strokovna priporočila za obvladovanje epidemije covida-19

Posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa pri NIJZ pod vodstvom Maria Fafangla je danes predstavila strokovna priporočila za obvladovanje epidemije covida-19 v jesensko-zimskem času. Predlagane usmeritve so razdeljene v dve fazi, prilagajanje oz. stopnjevanje ukrepov bo odvisno od zasedenosti kapacitet intenzivnih postelj.

Predlagane usmeritve ob tem temeljijo na petih možnih dolgoročnih scenarijih razvoja epidemije, ki so zmanjšana ogroženost, redne ponovne okužbe, težko obvladljiva zima, neobvladljiva zima in stanje nove pandemije. Slednje je po besedah Fafangla sicer ekstremno neverjeten scenarij”.

Ob tem predlagajo dvofazni sistem prilagajanja priporočil. Prva faza predstavlja odziv na prve tri scenarije, druga faza pa odziv na četrti scenarij.

Prva faza, ki je predvidena za jesen in zimo, je zaradi poletnega vala okužb z različico omikron v Sloveniji delno že začela veljati 22. julija. Kriterij za prehod v drugo fazo je odvisen od zasedenosti postelj na bolnišničnih oddelkih za intenzivno terapijo, namenjenih covidnim bolnikom.

Glede na usmeritev posvetovalne skupine bi se isti dan, ko bi projekcije napovedale, da bomo v 21 dneh presegli polovico zmogljivosti na intenzivnih oddelkih za covidne bolnike, sestali posvetovalna skupina in nacionalna skupina za koordinacijo posteljnih kapacitet za bolnike s covidom-19. Ti bi odločili, ali ministrstvu za zdravje podata predlog za prehod v drugo fazo. Če bi po 14 dneh druge faze projekcije še vedno kazale 50-odstotno zasedenost postelj za intenzivne bolnike, bi sledil sestanek stroke in vlade o nadaljnjem ukrepanju. Če bi se stanje umirilo, bi sledilo še sedem dni druge faze, ko pa bi projekcija zasedenosti intenzivnih postelj padla pod 30 odstotkov, bi pristojni skupini ministrstvu predlagali prehod nazaj v prvo fazo.

V primeru najslabše možnosti, torej petega scenarija ali stanja nove epidemije, pa posvetovalna skupina predlaga vladi, da v najkrajšem možnem času skliče sestanek predstavnikov stroke in vlade glede presoje o nadaljnjem ukrepanju.

Obveznega cepljenja proti covidu-19 ne bo v nobeni od faz, so zagotovili pristojni. V obeh opisanih fazah je cepljenje proti covidu-19 še posebej priporočljivo za starejše od 60 let, oskrbovance domov za starejše in posebej ranljive kronične bolnike. Vsem omenjenim priporočajo cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom cepiva, priporočeno pa je tudi cepljenje proti gripi.

V primeru velikega zanimanja za cepljenje, ko bi interes presegel zmogljivosti cepilnih centrov, v posvetovalni skupini predlagajo aktivacijo sistema množičnega cepljenja.

Strokovna skupina v nobeni fazi ne predlaga uvedbe obveznih mask v vzgoji in izobraževanju. Zaščitne maske so v prvi fazi priporočene v zaprtih javnih prostorih in v javnem prevozu. Posebej so priporočene za osebe s tveganjem za težji potek covida-19. V tej fazi so maske nujne v zdravstvenih domovih, lekarnah in v domovih za starejše.

V drugi fazi bi tudi v zaprtih javnih prostorih in v javnem prevozu maske postale nujne.

Posvetovalna skupina v obeh fazah priporoča, da tako kot doslej, izolacija okuženih s koronavirusom traja 10 dni, ob negativnem testu pa jo je mogoče prekiniti že sedmi dan.

Če bodo odločevalci upoštevali nasvete stroke, obvezne karantene ob stiku z okuženim s koronavirusom tako kot doslej ne bo.

Delo na domu bi bilo v prvi fazi priporočeno za osebe s tveganjem za težji potek bolezni, ki jim narava dela to omogoča. V drugi fazi bi bilo delo od doma zanje nujno.

Priporočila skupine za vzgojo in izobraževanje so že znana. V prvi fazi priporočajo samotestiranje na domu za učence s simptomi koronavirusa in za učence, ki so bili v stiku s pozitivnimi na koronavirus. V drugi fazi bi bilo vsakotedensko samotestiranje nujno za vse učence, dijake študente in udeležence izobraževanja odraslih.

Posameznikom s tveganjem za težji potek covida-19 skupina v obeh fazah priporoča izogibanje množičnim prireditvam oz. uporabo zaščitnih mask. V drugi fazi je predvidena tudi omejitev največjega števila udeležencev prireditve, saj bi organizatorji med udeleženci morali zagotoviti razdaljo 1,5 metra.

V obeh fazah je predvideno testiranje posameznikov s simptomi okužbe s koronavirusom, v drugi fazi pa bi kapacitete testiranja še okrepili. S testiranjem bi v drugi fazi v zdravstvu, domovih za starejše in med zaposlenimi v kritični infrastrukturi iskali tudi asimptomatske okužene.

Ob preobremenjenosti zdravstvenega sistema v drugi fazi izpostavljajo pomen zagotavljanja posteljnih in kadrovskih zmogljivosti.

Skupina v obeh fazah priporoča učinkovito mehansko prezračevanje zaprtih prostorov ali odpiranje oken. Prav tako v obeh fazah za študente ter zaposlene v višjih in visokošolskih zavodih priporoča uporabo aplikacije #OstaniZdrav.

Za organizacijsko, finančno in pravno implementacijo priporočil mora sedaj poskrbeti ministrstvo za zdravje, kjer napovedujejo, da bodo to storili v najkrajšem možnem času.